По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 2 г. и 8 м. затвор за закана с убийство и нанасяне на телесни повреди в условията на домашно насилие

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден Х.М., на 33 г.  Той е признат за виновен по три обвинения – за това, че в периода от 12.12.2022  г. до 04.01.2023 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, за втори път е нарушил Заповед за защита от домашно насилие – престъпление по чл.296, ал.4 от Наказателния кодекс, както и за това, че се заканил с убийство спрямо майка си и сина си – престъпление по чл. 144, ал.3 от Наказателния кодекс, и за това, че в условията на домашно насилие е нанесъл леки телесни повреди на същите лица – престъпление по чл.131, ал.1, т.5а от Наказателния кодекс.

На 23.07.2021 г. е била издадена заповед за незабавна защита от Районен съд-Казанлък, с която се забранявало на Х.М. да извършва домашно насилие – физическо, психическо, емоционално спрямо майка си и сина си. Въпреки че бил запознат с издадената заповед, Х.М. я нарушавал системно, като на няколко пъти осъществявал закани с убийство и нанесъл телесни повреди на своите роднини. Престъпленията са извършени в условията на домашно насилие.

По искане на наблюдаващия прокурор по делото Х.М. е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“. По одобрено от Районен съд-Казанлък споразумение на Х.М. е наложено наказание в размер на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим. Той е осъждан за извършени кражби. Определението на съда е окончателно.