По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа румънец за подпомагане на 13 сирийски граждани да преминат незаконно през страната

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.К., на 34 г., румънски гражданин. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 07.08.2023 г., на км 210 от автомагистрала „Тракия“, в землището на общ. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал чужденци, да преминават в страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Мазда“, и  по отношение на повече от едно лице, а именно тринадесет лица, едно от които ненавършило 16-годишна възраст – граждани на Сирия. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, предл. „първо“, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 7 август 2023 г., на автомагистрала „Тракия“, общ. Стара Загора, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, марка „Мазда“, управляван от С.К. В колата пътували 13 чужденци – 12 мъже и една жена, граждани на Сирия, без документи за самоличност. Сред тях имало и 10-годишно момче. Шестима от мигрантите били превозвани в багажника на автомобила. Полицейските служители съпроводили моторното превозно средство и чужденците до 1 РУ на МВР – Стара Загора, където провели действия по установяване самоличността им.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С.К. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо С.К. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.