Добър пример

С 40% е намалял делът на децата, които отпадат от клас през последните 6 години. За този период в класните стаи и в забавачките са върнати и спрени от напускане на учебните заведения над 50 000 деца. През миналата година един от екипите по механизма за обхват в Стара Загора се заел да върне в училище четвъртокласник.

“Той живее с дядо си и баща си на квартира, но силно казано на квартира, тъй като жилището представлява една стая. Нямаше врата, нямаше прозорци. Покривът беше също силно казано покрив”, споделя Пенка Трандева, директор на СУ “Христо Смирненски”.

Бащата лекувал наркозависимост. Отсъствал често и така грижата за момчето оставала основно на дядо му. Детето било с овехтели дрехи. Нямало зимно яке, топли обувки и достатъчно храна.

“След като събрахме средства, облякохме го с всичко необходимо за зимния сезон, тръгна на училище. Започна да се усмихва, завърши НВО по математика с брой точки, който отговаря на оценка добър”, добавя директорката на училището.

Най-голям риск да отпаднат от образователната система има при 5, 6-годишните и децата от 8, 9 и 10 клас. Преходът между 7 и 8 клас също е труден. В механизма за обхват през тази година са сформирани над 1200 екипа. Част от тях вече събират информация за учениците, които не са участвали в надпреварата за гимназиите след 7 клас.