Внасят боба за 2,70 лева, продават го за 6,60 лева

Традиционно български продукт бобът вече масово е внос по магазините, а цената му от влизането му в страната до трапезата ни “набъбва” точно както и самите зърна при приготвяне – двойно. Средно по 2,66 лева струва килограм боб с включено ДДС, когато влиза в страната от трети страни, извън ЕС, показват данни на правителствения сайт foodprice.bg.

На борси и тържища през изминалата седмица бобът се търгува средно по 4 лева за килограм. В магазините за крайните потребители обаче цената му достига до почти 6 лева, като в някои области на страната е дори и по-скъпо.

Например килограм боб в област Стара Загора се търгува над 6 лева . Правителственият сайт не сравнява цените на боба у нас и в ЕС.

Ясно е обаче, че ядем по-скъп ориз от французи, румънци и хървати. У нас един килограм в магазина струва средно 4,33 лева, докато в Румъния например цената му е 2,91 лева, почти толкова, колкото струва у нас на едро – 3,19 лв./кг според данни на Държавната комисия по борсите и тържищата (ДКСБТ).

Цената на внесения от трети страни извън ЕС ориз е средно 1,23 лева за килограм, тоест надценката на индийския или китайския ориз, който купуваме в магазина е 252 на сто или с други думи – три пъти.

 

Снимка:Интернет