“Мини Марица-изток” ЕАД отбеляза Деня на миньора с поредица от празнични събития

Миньори-ветерани посетиха „Мини Марица-изток” ЕАД

Празничните събития, посветени на Деня на миньора започнаха на 16 август 2023 г. с посещение на представителите на Клуба на миньорите-ветерани гр. Стара Загора в рудник „Трояново-1″. Вълнуващите срещи започнаха с управителя на рудника инж. Милен Манов, който посрещна бившите си колеги на промплощадката и показа ретроспективната изложба за дългогодишното развитие на рудника. Ветераните си спомниха трудовите делници, първите машини, на които някои от тях са работили, ритъма на всекидневната работа, свързана с добиването на въглища и използването им за производство на електроенергия.

След емоционалното начало на деня, миньорите-ветерани имаха възможността да видят добивния участък, откривните хоризонти и багер SRs 4000.
Развълнуваните бивши служители на дружеството споделиха своите впечатления с изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД инж. Илза Чинкова и заместник изпълнителния директор инж. Иван Арсениев в административната сграда на Управлението.
Инж. Чинкова поздрави гостите с Деня на миньора и сподели радостта си, че настоящи и бивши служители празнуват заедно и че всички носят в сърцето си „Мини Марица-изток”. Тя им благодари за годините неуморен труд, за приноса им за настоящите добри резултати на дружеството.

Председателят на Клуба – Кирил Йорданов благодари на ръководството на дружеството за възможността да се върнат на старите си работни места, за продължаването на добрите традиции и за отношението към тях – живата история на „Мини Марица-изток” ЕАД.

Емоционален, интересен и усмихнат Ден на отворените врати в „Мини Марица-изток” ЕАД

Само ден преди професионалния празник на миньора, деца и възрастни имаха възможността да се запознаят с дейността на най-голямото българско въгледобивно дружество и с миньорската професия в организирания от ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД Ден на отворените врати.

Ден на отворените врати в „Мини Марица-изток” ЕАД – Управление
С Ден на отворените врати за възрасни посетители, в „Мини Марица-изток” ЕАД продължиха празничните дни  по случай Деня на миньора. Посещението в рудниците на дружеството беше ръководено от заместник изпълнителния директор инж. Иван Арсениев. Интересната обиколка започна от участък „Добив” на рудник “Трояново-север”, продължи в района на вътрешните насипища на рудник „Трояново-1″ и рудник „Трояново-3″ и роторен багер SRs 4000.
Гостите имаха възможността да огледат и рекултивираните терени, предоставени за селско и горскостопанско ползване. Г-н Арсениев акцентира, че основна цел на дружеството е ликвидирането на негативните последици от минните дейности чрез рекултивация на нарушените терени, които се предоставят за земеделско ползване и за залесяване на горския фонд. Заместник изпълнителният директор допълни, че  дългогодишната политика за опазване на околната среда е неразделна част от настоящата и бъдещата фирмена философия на дружеството.

Посетителите на територията на „Мини Марица-изток ЕАД” бяха впечатлени от работния процес, тежката минна техника и грижата към околната среда. Гостите  споделиха, че с радост и с нетърпение очакват следващото подобно събитие, а инж. Арсениев им благодари за проявения интерес да се запознаят с дейността на най-голямото българско въгледобивно дружество и, че разбират значимостта му за енергийната независимост и национална сигурност на страната ни.

Деца на служители и работници в най-голямото българско въгледобивно дружество бяха скъпи гости на ръководния екип в Деня на отворените врати. Те бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД инж. Илза Чинкова, заместник изпълнителните директори инж. Иван Арсениев и инж. Димитър Чолаков, председателят на Съвета на директорите г-н Светослав Миневски и Николай Диков – член на борда. Ръководителите на дружеството разказаха на любознателните деца за работата на миньорите и за историята, дейността и предизвикателствата пред „Мини Марица-изток” ЕАД. Инж. Чинкова отговори на многобройните им въпроси и им пожела да са здрави, уверени и да не се отказват от поставените цели.
С много настроение детската група пусна в небето над Раднево балони с цветовете на българския трибагреник с хоров поздрав „Честит Ден на миньора!”.
След вкусния обяд децата отговоряха на въпроси от интересна викторина, свързана с „Мини Марица-изток” ЕАД и екологията, участваха в демонстрации на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, запознаха се с диспечерите и наблюдаваха на видеомонитори в реално време товарене на влакова композиция с въглища.
Всяко дете сподели по свой, индивидуален начин впечатленията си от деня – в рисунки, апликации с въглища и пожелания към ръководството и служителите на дружеството.

С благодарност за изненадите, топлото отношение към тях и интересните, нови неща, които видяха и научиха, децата пожелаха на ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД да са здрави, да работят за топлината и светлината в българските домове, да няма производствени аварии и трудови злополуки.
Емоционалният и усмихнат Ден на отворените врати в Управлението на „Мини Марица-изток” ЕАД, завърши с торта, усмивки, прегръдки и взаимни обещания за нови срещи.

Ден на отворените врати в Рудник „Трояново-1″
Работният ден на малчуганите започна в кабинета на управителя на рудник „Трояново-1″ с приветствие от инж. Тодор Андонов-ръководител отдел ПТО в рудника. В празнично украсения кабинет децата се запознаха със задълженията на ръководния екип на рудника, с техните отговорности и делнични задачи.

След вкусната закуска, малките миньори научиха правилата за безопасност на труда от инж. Илия Илиев-ръководител отдел ЗБУТ. В учебния център на рудника той им представи интересен филма за основните правила за безопасност и здраве при работа, разказа им за професиите на техните родители.
Денят на малчуганите продължи с разглеждане на ретроспективната изложба, която представя развитието на рудника през годините, с посещение на механичната работилница и гара „Трояново” с качване на електровозите.
Посетителите наблюдаваха с интерес демонстрациите на пожарникарите, самите те участваха в „гасене на пожар” и разбраха колко е важно да бъдем бдителни и отговорни, за да не бъдат допускани пожари.

Голяма атракция за бъдещите миньори беше посещението на багер SRs 4000 и панорамната площадка с изглед към участък „Добив” на рудника. Децата изслушаха с интерес разказа на инж. Тодор Андонов за добива по открит способ, за тежкото минно оборудване, за транспортирането на въглища до топлоелектрическите централи.

Обиколката на децата завърши в административната сграда на рудника, където получиха много подаръци и грамоти „Заслужил миньор в рудник „Трояново-1″.
Децата благодариха на ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД и на рудник „Трояново-1″, пожелаха им много здраве и успехи, и изразиха огромното си желание отново да посетят рудника.

Ден на отворените в Рудник „Трояново-север”
Най-големият рудник в дружеството, рудник „Трояново-север” отвори врати за децата на своите работници и служители, по случай Деня на миньора.
Още в 7:30 ч. малчуганите бяха посрещнати по стара българска традиция с питка за „Добре дошли” и се запознаха с историята и дейността на рудника чрез презентационния филм, посветен на неговата 60-годишнина.

Служителите от отдел „ЗБУТ” проведоха инструктаж по безопасност на децата, след което управителят на рудник „Трояново-север” инж. Стойко Башалов отправи към тях своето топло „Добре дошли” и им пожела интересен и незабравим Ден на отворените врати.
Обиколката на групата започна от панорамната площадка с изглед към рудника, след това видяха многокофовия роторен багер KWK 2000 № 245,  насипообразовател  As 6300 № 283 и верижен многокофов багер ERs 710 № 245 в участък „Добив”.

След обиколката на рудника, Ел. локомотив № 147 на гара „Ковачево” очакваше малките посетители за поредното интересно приключение. Децата го разгледаха, возиха се на него, посредством няколко маневри и се снимаха за спомен.

Заредени с положителни емоции от видяното, децата споделиха преживяното в пъстри рисунки. Доволни и горди с професиите на своите родители, бъдещите миньори си тръгнаха със специално подготвени за тях подаръци и незабравими спомени.

Ден на отворените в Рудник „Трояново-3″
Денят на отворените врати на територията на рудник „Трояново-3″ започна с топло посрещане на всички деца пред административната сграда на рудника. Всеки малък участник получи брандирана тениска, каска, светлоотразителна жилетка и бадж.

 Готови и оборудвани за своята обиколка в рудник „Трояново-3″, те се отправиха към участък „Верижни машини”, където се запознаха с различните видове машини и техника.
Следващата спирка беше учебният център, в който децата гледаха специално създадения за „Мини Марица-изток” ЕАД презентационен филм, а след това всеки малък гост на рудника имаше възможността да управлява багер чрез виртуален симулатор.
Със съдействието на пожарникарите и служителите от отдел „ЗБУТ”, малчуганите се запознаха с различните видове пожарогасители и начина, по който се използват.
За бъдещите миньори най-вълнуващата част от Деня на отворените врати в рудник „Трояново-3″ беше посещението на участък „Автотранспорт”, където наблюдаваха работата на кран и разпъването на стрелата му,  запознаването с пожарникарите и пожарния автомобил и „гасенето на пожар” с водна струя. Обиколката на групата приключи с посещение на специално обособената площадка, от която се открива панорамен и впечатляващ изглед към рудника.  След интересния разказ за добиването на въглища по открит способ и използването им за суровина за производството на електроенергия, децата пуснаха пъстри балони в небето над рудника с пожелания за светли и безоблачни дни.

След обиколката на рудника, малчуганите се впуснаха във весели и занимателни игри, рисуваха, подреждаха пъзели с багери, научиха как да превързват рани и да оказват първа помощ на пострадал.

Всички участници в Деня на отворените врати засадиха дърво до административната сграда, след което инж. Красимир Кадифейкин – директор производствени въпроси в рудника им връчи сертификати за участието им в събитията посветени на Деня на миньора. Вкусната торта за тях от ръководството на рудник „Трояново-3″ и снимките за спомен допълниха деня на децата с много радостни усмивки.

„…Бъдете единни, имайте мир помежду си…”

18 август – успение на Св. Иван Рилски и професионален празник на миньорите започна с празничен водосвет и почит към делото му  на Архитектурния комплекс в Раднево. Мениджърският екип на „Марица-изток” ЕАД, Съвета на директорите, управители на клоновете на дружеството, ръководствата на „ТЕЦ Марица-изток 2″ ЕАД и Община Раднево,  представителите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа”, служители, миньори-ветерани и общественици поднесоха венци и цветя на паметника.

Иван Рилски е небесен закрилник на целия български народ и покровител на миньорите, наричан още приживе „земен и небесен ангел”. Съвременник на първия голям разцвет в българската история – периодът след покръстването, целия Златен век при Симеон Велики и умира при цар Петър през 946 г. – славно време, в което той оставя следа и скоро след смъртта си е канонизиран за светец.
Денят на неговото успение – 18 август е обявен за професионален празник на българските миньори от 1994 г. В Раднево се намира най-големият паметник на светеца в България, построен през 2007 г. по проект на скулптура Минчо Минев.

Еднакво добри в професията и в спорта

Празникът продължи на стадион „Миньор” гр. Раднево със спортен турнир по футбол и теглене на въже между отборите на  „Мини Марица-изток” ЕАД и „ТЕЦ Марица изток 2.”
Мениджърските екипи на двете енергийни дружества, управителите на рудниците, ръководители на отдели, социални партньори, служители и граждани, подкрепиха с присъствието и аплодисментите си спортистите.
Турнирът беше изпълнен с изключително зрелищни дербита, желание за победа и спортен хъс.
Шампион  на турнира по футбол е тимът на “TEЦ Марица изток 2″ ЕАД. Успоредно с футболните срещи се проведе и турнира по теглене на въже, в който победи отборът на  ‚Мини Марица-изток” ЕАД.

Всички състезатели показаха, че са еднакво добри и в  професия, и в спорта.
Отборите получиха своите отличия от председателя на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток’ ЕАД г-н Светослав Миневски, изпълнителния директор на „ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД инж. Живко Динчев  и заместник изпълнителните директори на двете дружества инж. Иван Арсениев, инж. Димитър Чолаков и инж. Христо Иванов, които ги поздравиха за добрата игра и им пожелаха много здраве и бъдещи успехи.
Отличени бяха и съдиите на спортния турнир Антон Тончев, Георги Куманов и Тихомир Кирев с благодарност за организационните умения и обективното отсъждане.