Новата медицинска експертиза на Дебора: “Обезобразена“ и с “временна опасност за живота“

Черепно-мозъчната травма на нарязаната с макетен нож Дебора Михайлова от Стара Загора е довела до разстройство на здравето на момичето, което е било временно опасно за живота. Раните, нанесени с макетен нож по цялото тяло, са довели до обезобразяването на момичето. Това са новите моменти, констатирани при повторната съдебно-медицинска експертиза по случая, въз основа на която нанесените травми вече могат да бъдат квалифицирани като средна телесна повреда, а не лека, каквото беше първоначалното заключение.

Според експертите опасността да загуби живота си е била реална. Новите моменти могат да променят, както обвинението, така и наказанието на обвиняемия Георги Георгиев.

Новата експертиза по делото “Дебора” беше направена от лекари от Пловдив, след като всички съдебни медици в Стара Загора си направиха отвод и отказаха да участват.

Въз основа на първото заключение на съдебния лекар от Стара Загора телесната повреда на Дебора беше квалифицирана като лека и това се оказа водещ аргумент нападателят ѝ да бъде пуснат на свобода.

Това предизвика бурна обществена реакция и масови протести в цялата страна.

Съдебният лекар, изготвил първата експертиза временно беше отстранен, а заместник-окръжният прокурор на Стара Загора беше освободен от длъжност.

 

Снимка: Novini 247