Отпускат средства за развитие на Стара Загора

До края на 2023 г. регионалното министерство пуска две големи процедури за кандидатстване по новата програма „Развитие на регионите” 2021 – 2027 година. Ведомството ще обяви кандидатстване за общински проекти за близо 2 млрд. лв., което е повече от половината от целия бюджет на оперативната програма. Самите проекти ще се подават в първото тримесечие на 2024 година, като покриват като дейности почти всички сфери в градското развитие.
Това става ясно от актуализираната индикативна годишна работна програма по програмата за 2023 г. Изпълнението на новите оперативни програми се забави, като това е факт във всички страни-членки на ЕС покрай късно приемане на нормативната рамка, като политическата криза у нас допълнително забави нещата.

650 млн. лв. ще бъдат отпуснати по процедурата за развитие на 10 водещи общини, които са основни центрове на растеж , сред тях и Стара Загора. Градовете са обединени в клъстери, като разпределението на парите е за Бургас, Ст. Загора, Пловдив – 27,61 %. Ще се подкрепят три вида проекти – на територията на една община, на територията на клъстера или на територията на цялата страна. За общински и клъстерни проекти се предвижда да се заделят 70% от парите, останалите 30% са за проекти за цялата страна. Разработването на проектите няма да е лесно, защото се изисква интегриране на различни нива – между различни заинтересовани страни, различни административни територии, на мерки от различни сектори. Част от средствата ще са запазени преимуществено за инвестиции в социално включване, жилищно осигуряване, образование и здравеопазване.