Музеите настояват за повече средства

С 10% повече спрямо миналогодишния бюджет получават музеите в страната. Средствата обаче са пет пъти по-малко в сравнение с поискания стандарт, а това поставя културните институти в ситуация на оцеляване без развитие.

За следващата година работещите в музеите ще настояват за 50 на сто ръст на бюджета за съхраняване и модернизиране на фондохранилищата, както и заплатите на музейните специалисти да достигнат нивата на учителските възнаграждения.

Полученото увеличение на бюджета за музеите е недостатъчно. За 124 музея получаваме 6 300 000 лева, отчита Борис Хаджийски – председател на Сдружението на музеите в България. Трябва да поемем разходи за цялостната издръжка на музея – работна заплата, пътни разходи, изложби, реставрация и консервация, научна дейност, поддръжка на много сгради, режийни разходи. Тези пари са недостатъчни, за да има развитие на музея нагоре”, категоричен е Хаджийски. От следващата година се очаква драстично повишаване на минималната работна заплата. Заплатите на музейните работници трябва да се преориентират, има опасност възнагражденията на специалистите да се сринат до тези на техническия персонал, а това е неприемливо