Лекарства дават положителен резултат на тест за изследване на наркотици на шофьорите

Лекарства дават фалшиво-положителен резултат на тест за изследване на наркотици на шофьорите.

Тестовете за скрининг реагират на класове лекарства, а не на индивидуални медикаменти. Под „класове” се разбира бензодиазепини, лекарства, прилагани в анестезиологията, в психиатрията, сънотворни, барбитурати, голяма група опиати или техни химични аналози. Например, лекарства, съдържащи кодеин, които се използват и срещу главоболие, дават отражение върху резултата от теста за опиати.

Транквиланти, сънотворни и невролептици също могат да позитивират полевите тестове. Лекарствата, приемани от пациенти, засегнати от онкологични заболявания, от депресия, шизофрения, циклофрения, епилепсия биха се отразили на резултата от теста за дрога. Лекарствата, използвани срещу тежката, системна болка или при много остра болка, са опиати, които също ще покажат положителен резултат при тестване за наркотици.

Трябва да се знае кога е приета таблетката, колко е периодът на полу-живот на лекарството – за колко време концентрацията му ще спадне наполовина. Обичайно това време е различно за различните лекарства, като може за един медикамент да са достатъчни пет часа, а за друг – един ден, пет и повече дни. Ако този период е един час, а тестът е направен на следващия ден, няма да има следа. Ако периодът на полу-живот е един ден обаче и тестът бъде направен на следващия ден, ще има останали следи. За всяко лекарство зависи какъв е периодът му на елиминация от организма.

В листовките на лекарствата трябва да е посочено каква концентрация от тях може да даде положителен резултат на тест за наркотици.

 

Снимка: Dnes.bg