Самодейци представят песен в памет на Петра Мечева по време на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

Броени дни остават до началото на седемнадесетото издание на станалия традиция за курортното селище Старозагорски бани  Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”. Богата е фестивалната програма, както и десетките съпътстващи събития.

Началото на проявите, част от събора, е на 25 август (петък) с концерт на сцената пред Община Стара Загора на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия” при Тракийско дружество „Георги Сапунаров” Хасково – лауреат от Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка 2018″. Музикалният поздрав е посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Официалното откриване на „Богородична стъпка” ще бъде на 26 август, от 11 часа, на 1-ва сцена, на центъра на Старозагорските бани. Читалища, формации и индивидуални изпълнители ще разкрият красотата на българския фолклор. Едно от средищата на духовността и културата в малките населени места – НЧ „Димитър Наумов – 1908″ в село Преславен, ще започне своето участие със специално посвещение. Самодейният състав ще изпълни авторската си народна песен „Петра”, която е в памет на дългогодишния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” и инициатор на фестивала „Богодорична стъпка” Петра Мечева. От читалището припомнят, че идеята за организиране на тракийския фолклорен събор се заражда на 20 май 2006 година по време на конгрес на Съюза на тракийските дружества в България по предложение на г-жа Мечева.

XVII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея” – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и Народно читалище „Христо Ботев – 1952″ Старозагорски бани, с подкрепата на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”.

Петра Филипова Мечева е родена на 16 май 1931 г. в гр. Тополовград, родителите ѝ са бежанци от Беломорска Тракия. Основното си образование завършва в град Гюмюрджина, средното в Хасково, по-късно учи във Висша младежка школа в София, както и в Институт за учители в Пловдив. Започва учителската си професия в Пловдив, а от 1963 г. се труди в Стара Загора. Носител е на орден „Кирил и Методий” и на престижната награда за учители-новатори „Анастасия Тошева” и редица други отличия.

Тя е сред възстановителите на Тракийската организация в България след 1989 г. От 1992 г. е председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” в Стара Загора и на Регионалния съвет на Тракийските дружества в старозагорски регион. От 1997 г. е председател на възстановения Тракийски женски съюз в България и член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България. Многобройни са инициативите ѝ и благородните дела в обществена полза. Нейна е заслугата за обявяването на 26 май за Ден на Тракия – официален празник на Република България.  В биографията си има няколко книги и стотици статии. Умира на 10 декември 2022 г.