Синдикатите в “Мини Марица-изток” не са съгласни с Териториалния план за региона на Стара Загора

“Подкрепа” и КНСБ при “Мини Марица-изток” ЕАД не са съгласни с предложения Териториален план за региона на Стара Загора. “Неяснотата, която има в така предложените проекти за Териториални планове, трябва да се обсъди и те да се предоговорят изцяло”, обясни лидерът на КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток” Бисер Бинев. Той посочи, че министърът на енергетиката Румен Радев е бил вчера на официално посещение в “Мини Марица-изток” и по време на проведените разговори не е постигнат консенсус по точките.

“Това, което е заложено в предложения Териториален план (ТП), няма почти нищо различно със стария освен, че през 2026 г. 12 500 работници да бъдат пренасочени в други отрасли и други предприятия. Сега тези цифри са заложени за 2030 г. Съответно през 2038 г. ще бъдат засегнати в този аспект”, подчерта Бинев. Според него в сегашния План има и някои промени, предвиждани преди време при предходни правителства. “Отново се връщат батерии и водород, но всички тези неща за нас са пожелателни, защото се посочва, че “ще бъдат направени”. Той определи като “фрапиращо”, че в предложения план е записано, че през “2025 година производството на електроенергия от комплекса трябва да бъде 8 тераватчаса, което съответно е 13,6 млн. тона въглища, а през 2030 г. да бъде 2 тераватчаса, което съответно е 3,4 млн.тона въглища. За сравнение през 2022 г. комплексът е произвел 22 тераватчаса елетроенергия или 34,5 млн. тона въглища”, допълни синдикалистът.

Той посочи, че по време на срещата представителите на синдикатите в комплекса са връчили на енергийния министър Румен Радев декларация, в която изразяват “категоричното си несъгласие” по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и заложените параметри за затваряне на мощности до 2026 г. Те настояват “правителството незабавно да започне преговори с ЕК за придобиване на механизъм за капацитет”, както и “Планът за възстановяване и устойчивост да не се изпраща в ЕК с приложените към него ТП за справедлив преход на въглищните региони, докато не се изпълнят  първите предложения и не се преработят и съгласуват”. Синдикалистите дават срок до 15 септември да бъдат получени отговори на техните искания. “Ако не се съобразят с тях, ще предприемем масирани протестни действия”, обясни Бисер Бинев.

“Ние не сме против т.нар. “зелен преход”, но искаме той да бъде справедлив и плавен. Този преход трябва да повишава стандарта на живот, трябва да внася спокойствие в семействата”, каза Георги Господинов, председател на синдикалната организация на КНСБ към “Мини Марица-изток”. Според него от така заложените параметри работниците са “обречени на допълнителни лишения и нищета и несигурност за бъдещето си”.

Снимка: БТА