МЕУ търси хакери, за да тестват сигурността на администрацията

Министерството на електронното управление набира доброволци за изпълнение на тестове за проникване в сигурността на държавната администрация. В т.нар. pentests могат да се включат както физически, така и юридически лица. “Хакерите” обаче трябва да имат достъп до класифицирана информация, най-малко до ниво “Поверително”. Любопитно е, че ако нямат такъв допуск, то министерството ще съдейства организационно за неговото придобиване. Изисква се и капацитет за извършване на тестовете за проникване в комуникационните и информационните системи.

В зависимост от уменията и опита на всеки кандидат ще бъде възложено извършването на конкретен pentest (симулация на проникване). Осигуряването на ефективното и ефикасно извършване на тестовете ще се гарантира чрез сключването на тристранен договор между МЕУ, тестваната организация и експерта, извършващ pentest.

Целта на кампанията е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.

Последната известна хакерска атака над българска институция бе отпреди месец, когато руски хакери спряха за кратко достъпа до сайта на Народното събрание. Тогава бе оповестено, че от началото на годината има 80 атаки, които успешно са спрени. С по-сериозни последици бе атаката над “Български пощи”, на които отне месеци да възстановят всичките си услуги след блокажа. Тя също бе с руски източник.

 

Снимка: Интернет