Разходите за училище нарастват два пъти по-бързо от заплатите

Семействата, които изпитват затруднения, са изправени пред поредната инфлационна криза при завръщането на децата в класните стаи. Разходите за най-основните училищни принадлежности нарастват два пъти по-бързо от заплатите в Европейският съюз. Това алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите на база на анализ на данни на Евростат.

Цената на основни артикули като химикалки, моливи, хартия, папки, гумички, острилки или ножици се е увеличила средно с 13% между януари и май тази година. Това е два пъти повече от темповете, с които номиналното възнаграждение се увеличава тази година (6%). Предишното най-високо увеличение на разходите за канцеларски материали е било 1,7 % през 2019 г.

Цените на учебниците, детските дрехи и обувки, калкулаторите също се повишават по-бързо от заплатите в много държави членки, което оказва допълнителен натиск върху работещите хора, които и без това се борят с кризата с разходите за живот.
Европейската конфедерация призовава за повишаване на заплатите, за да посрещнат семействата нарастването на разходите за живот, и за облагане на свръхпечалбите на предприятията, които стимулират инфлацията. Данните на Европейската централна банка показват, че именно свръхпечалбите, а не заплатите, са основният двигател на инфлацията, подчертават от ЕКП.