ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СТАРА ЗАГОРА ОТКРИ ТЪРЖЕСТВЕНО АКАДЕМИЧНАТА 2023/2024 ГОДИНА

С празничен молебен за здраве и благополучие, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан в академичния храм „Св. Патриарх Евтимий“, започна празничният 11 септември в Тракийски университет – Стара Загора.

Официалното откриване на академичната 2023/2024 учебна година събра на Форума на старозагорската алма-матер нетърпеливите първокурсници и техните родители, официални гости от държавната и местната администрация, представители на образователни институции и партньорски организации, ректорското ръководство, деканите и ръководителите на всички структурни звена. По традиция Негово Високопреосвещенство – митрополит Киприан, отслужи празничен водосвет за успех и благоденствие.

„Скъпи първокурсници, днес с особено вълнение заставам пред Вас – с огромна благодарност, че сте избрали да учите в Тракийски университет, че сте избрали да останете в България!“ – каза в своето тържествено слово проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет. „ Добре дошли в голямото ни академично семейство! Тук учат 10 000 студенти от 56 държави и вярвам, че не сте сбъркали във Вашия избор.  Защото Тракийски университет е един от лидерите във висшето образование в България  с над 250 специалности – бакалавърски, магистърски, докторски, с много висок рейтинг и репутация, както и европейска акредитация на някои от факултетите. Уважаеми първокурсници, аз нямам съмнение, че Вие ще получите най-добрите знания, ще бъдете обучени в най-добрите умения. Тук ще минат най-добрите години от Вашия живот, тук Вие ще се изградите като личности и професионалисти. Вие ще градите България в 21 век и това каква ще бъде тя зависи от нас като Ваши преподаватели и от Вас – нашите възпитаници. Желая Ви да бъдете здрави и благословени! Добре дошли!”

Специален гост на събитието бе Нейно превъзходителство г-жа Лхагвасурен Саянаа – посланик на Монголия в Република България, която развълнувано приветства присъстващите и поднесе специален подарък на Тракийски университет – книги, които разказват за историята на нейната родина и славния Чингиз хан. Официални приветствия към присъстващите поднесоха още кметът на Община Стара Загора – г-н Живко Тодоров, г-жа Ива Радева – областен управител на Област Стара Загора, както и проф. Иван Станков –председател на Съвета на настоятелите на Тракийски университет.

Спазвайки дългогодишната традиция, досегашният пазител на   “Ключа на знанието“ възпитаничката на Педагогически факултет Стилиана Иванова – предаде символа на познанието на трима изявени първокурсници – Михаела Славова, Никол Иванова и Лора Китипова. Г-жа Александра Цуца, майка на първокурсник по „Ветеринарна медицина“,  връчи на проф. Ярков специално, ръчно изработено пано със знака на Тракийски университет с пожелание за здраве, мир и успехи.

Празничната програма бе изпъстрена с  музикалните поздрави на университетската рок група „Макрофагос“, виртуозното вокално и инструментално изпълнение на талантливата Алина  Фурдуй, възпитаничка на Ветеринарномедицински факултет, неповторимите фолклорни тракийски ритми на ансамбъл „Загоре“ и  прекрасното танцово изпълнение на малчуганите от детска градина „Светлина“, Стара Загора.

В края на тържествения ден всички декани и директори на звена на Тракийски университет получиха вечнозелени дръвчета, които да посадят заедно със своите студенти за идните поколения. Под звуците на „Многая лета“ стотици балони в цветовете на националния трибагреник полетяха в небето с пожелания за успешна учебна година.

Нека знанието е благословия и богатство за всички млади хора, поемащи своя нов път в прегръдката на Тракийски университет-Стара Загора!

НА ДОБЪР ЧАС!