Учениците да започват занятия от 7.30 часа

Започването на учебните часове в училищата у нас в 7:30 ч. вече няма да е по изключение, а се превръща в норма. Това става ясно от промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, предложени от образователното министерство.

Сегашните разпоредби гласят, че учебният ден “започва не по-рано от 8:00 ч. и приключва не по-късно от 19:30 ч.”. Допуска се по изключение учебният ден да започва не по-рано от 7:30 ч., “когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки да бъде само предиобед”. В тази хипотеза влизат редица училища, в които обучението е все още на две смени – това изисква да се освободи повече време за първа и втора смяна, съответно се налага учениците да започват по-рано сутрин – в 7:30. Родители, учители и експерти обаче отдавна призовават за по-късно започване, защото според изследвания в ранните сутрешни часове децата не са адекватни и съответно часовете им не протичат ефективно. Промяната се обсъжда негативно в социалните мрежи от родители, които се чудят защо образователнотоя предлага без никакви мотиви.

От министерството на образованието посочват , че “предлаганото изменение не е учебният ден да започва в 7:30 ч., а “не по-рано от 7:30 ч.” и в никакъв случай не вменява задължение във всички училища часовете да започват в този час, а просто дава възможност в зависимост от конкретните обстоятелства училищното ръководство да прецени и да определи дали учебният ден ще започне в 7:30 часа, в 8:00 часа или по-късно.

“Изискването в сега действащата разпоредба учебният ден да не започва по-рано от 8:00 часа създаваше проблеми в много училища, в които учениците пътуват от различни населени места. Постъпвали са и предложения от родители на ученици от големи областни центрове. Те посочват, че изискването да не се започва по-рано от 8:00 часа създава проблеми с придвижването им до училище заради натоварен трафик, препълнен градски транспорт и др.”, отговарят от МОН.