От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с електронен документ

От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с електронен документ. Тя ще е за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано.Реформата ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители.

В електронния вариант ще постъпва само тази информация за състоянието на ученика, която е необходима. По този начин се гарантира, че чувствителна медицинска информация няма да изтече някъде по веригата, както и няма да е необходимо при загуба на бележка да се ходи повторно при лекаря.

Електронният документ се издава или от личния лекар, или от лекар-специалист в болничната или извънболничната помощ.След преглед, информацията от него се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик.