100 първокласници ще прекрачат прага на павелбанските училища

През новата учебна година 100 деца ще прекачат за първи път прага на училищата в община Павел баня, като 38 от тях ще учат в града в СУ „Христо Ботев”.
Общо учениците от 1 до 12 клас, които ще влязат в класните стаи в общинските учебни заведения на Павел баня, са 1120. Част от тях ще продължат да учат в населените места, в които са учили до сега, благодарение на далновидността на кмета Иса Бесоолу и на по-голямата част от общинските съветници, които в края на юли тази година гласуваха утвърждаването на маломерните и слети паралелки. На кметството предложение за своеобразното запазване на училищата по селата се противопоставиха само трима общински съветника в лицето на Станимир Радевски, Николай Марков и Атанас Пъдев и гласува „против” предложението на кмета за утвърждаване на въпросните паралелки.
Гласуването в подкрепа за утвърждаването на маломерните и слети паралелки, на практика, запазва учебните заведения в няколко населени места, като препотвърждава възможността децата да продължат обучението си, както до сега, без да се налага да пътуват допълнително и сменят познатата им среда. В допълнение, запазват се и работните места на над 60 души училищен персонал.
На територията на община Павел баня има 10 учебни заведения. В осемте училища в: Осетеново, Манолово, Александрово, Тъжа, Търничени, Габарево, Скобелево и Горно Сахране, обучението се извършва от 1 до 7 клас, а в СУ „Христо Ботев” в гр. Павел баня е от 1 до 12 клас, в Професионалната гимназия по ресторантьорство и  хотелиерство в гр. Павел баня – от 8 до 12 клас.
През август кметът направи първа копка на физкултурен салон за учениците на СУ „Христо Ботев”. Така на тях повече няма да им се налага да ползват общо съоръжение с учащите в Професионалната гимназия.
Ремонтни дейности бяха направени в детските ясли и градини, където през новата 2023/2024 г. ще се възпитават близо 480 деца на възраст от 10 месеца до 7 години. Пълно или частично обновяване беше направено в детските градини в селата: Осетеново, Александрово, Скобелево, Долно Сахране, Търничене, Габарево, Тъжа, и гр. Павел баня.
„За всички детски и учебни заведения сме осигурили нужното гориво за предстоящия отоплителен  сезон”, подчерта кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу.
Днес в Община Павел баня се проведе работна среща с директорите на всички учебни заведения, на която стана ясно, че новата учебна година започва нормално навсякъде. Началото на празника в двете училища в град е обявено за 10:00 часа на 15.09.2023 г.