Отчет на Кмета на Стара Загора

Основно парите на община Стара Загора се влагат в култура, образование и инфраструктура. Това са основните направления, по които се работи, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на публичен отчет за своя трети мандат на управление.

Живко Тодоров  подчерта, че през мандат 2019-2023 година е имало много предизвикателства- ковид кризата, след това проведените в последните две години пет пъти парламентарни избори, войната, високи цени на газ, ток и всички останали консумативи. Кметът припомни, че въпреки повишените стойности на разходите, от 2012 година данъците и таксите не са променяли своята стойност.

„Това ни научи да бъдем устойчиви на трудностите, те ни правят по-силни. Убеден съм, че Община Стара Загора излезе силна от тези години. Нашият град ще бъде все по-перспективен и уреден, общината също. Казвам това, въпреки обстановката с мащабния ВиК ремонт в момента и разкопаните улици“, сподели още кметът на Стара Загора. „Преди 11 години пред вас споделих, че няма да бъда кметът, който стои в кабинета си и който ще изчака мандата да мине без да прави нищо, за да не носи негативи. Напротив – моята цел е да се развиваме, да се случват много неща, това е ролята на управника – да може да носи отговорност, но и да има дългосрочна визия и перспектива, решителност да не се отказва“, споделя кметът Живко Тодоров.

Реализираните проекти през мандат 2019 – 2023 г. са за над 300 млн. лв. Средствата са осигурени от европейските фондове, държавния и общинския бюджет.

Инвестициите са насочени към образованието и здравеопазването, културата, транспорта, екологията, към подземната и надземната инфраструктура, стана ясно от презентацията на кмета. В индустриална зона „Загоре“ привлечените инвестиции за периода са на стойност близо 150 млн. лв., а планираните работни места след реализация на проектите са над 1500. Предстои втори етап на разширение на зоната и приобщаване на още нови имоти с различна площ.
Кметът Тодоров представи и реализираните проекти, които допринесоха за градската среда и качеството на живот на старозагорци през изминалите четири години, като цялостното обновяване на Станционната градина, завършването на продължението на парк „Артилерийски“ и изграждането на един от  най-модерните скейт паркове у нас. „Не може да не споменем Зоопарка, въпреки че имаше известно забавяне с ремонта му заради пандемията, днес той е с атрактивен, модерен и функционален вид. Това е един от най-посещаваните туристически обекти“, подчерта Тодоров. Той сподели с присъстващите и за дейностите, които допринесоха за изцяло европейския вид на друго емблематично място в Стара Загора – пазара в кв. „Казански“, който вече носи името на видния благодетел, индустриалец и старозагорец Васил Шаханов, както и едно от най-красивите места за масови събития – Летния театър. Сцената на открито е с богат на събития календар, посочи още кметът и даде подробности по извършващия се в момента ремонт на сградата на Драматичния театър „Гео Милев“. „Почти завършено е обновяването на културните обекти, даващи облик на Стара Загора достоен за хилядолетната ѝ история“, каза Тодоров.

В отчета си кметът посочи още, че през периода Общината обнови с нови модерни и екологични автобуси обществения транспорт. „Вярвам, че това е една добра придобивка за нашия град. Когато поех управлението на града дори нямахме общинско дружество, а само много стари и амортизирани автобуси и транспорт от частна фирма“, припомни Тодоров. От думите му стана още, че с нов облик е и жп гарата в града. „Това е държавен проект, но дава един завършен облик на цялото пространство в тази част на града“, каза кметът.