Фотоизложбa „SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage“ на Борислав Илиев

Казанлъчани и гости на града се потопиха в света на древна Япония чрез фотоизложбата на Борислав Илиев в Музей на фотографията.

Експозицията „SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage“, представя японския духовен хилядолетен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма, създаден от великия монах, калиграф и поет на Япония – Kukai.

Всички фотографии са отпечатани на красива и изящна, ръчно изработена японска хартия, наречена washi, процесът по създаване на която е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство, а залата на музея е декорирана с красиви, цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества деня на детето в Япония.

В навечерието на Деня на мира за първи път в Казанлък бе изложена японската камбана, създадена от Chiyoji Nakagawa и дарена след края на Втората световна война на Организацията на обединените нации в знак на единство и опазване на световния мир.

Преминавайки хилядолетния поклоннически маршрут, хората са облечени в бели одежди символ на чистотата и мира.

Всеки желаещ да се потопи в магията на Япония може да посети изложбата в Музея на фотографията в Казанлък до 13 октомври 2023 г..