Над 34 хиляди лева събраха старозагорци в подкрепа на каузата за изграждане на православен храм

Инициативата на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за отбелязване на 42-ия му рожден ден с благотворителна кауза събра в специални кутии над 34 хиляди лева. Стотици граждани подкрепиха  начинанието, което се проведе в двора на Старозагорската света митрополия. В двете поставени кутии за дарения, желаещите имаха възможност да подкрепят каузата за изграждане на православен храм „Св. Мина” в старозагорския кв. „Кольо Ганчев”.

Предстои да бъдат осчетоводени и сумите, получени в банковата сметка за каузата. По време на тържеството стана ясно, че фирма „Арсенал” АД и Старозагорската света митрополия даряват суми от по 10 хиляди лева.

„Искам да благодаря на всички, които дойдохте да уважите този мой личен празник. Целта е благородна, а именно да съберем средства за изграждането на храм. От всички проведени предходни инициативи събраните средства отидоха по предназначение. Скоро ще бъде отворен и новия планетариум, за който събирахме пари”, каза пред присъстващите кметът Живко Тодоров. „Благодарен съм, защото един кмет без екипа си, без хората си, без подкрепа от своите съграждани не представлява нищо. Така че с ваша подкрепа ще направим още нещо добро в града и смятам, че така показваме, че сме едно наистина организирано гражданско общество”, допълни кметът.

Той получи специален подарък – икона от митрополит Киприан. „В светата Библия четем словата: “Господ пази всички, които го обичат”, каза в словото си владиката. „Признателни сме, че създадохте традиция рождените ви дни да са свързани с началото на благотворителни инициативи”, каза още митрополит Киприан.

Има открита и банкова сметка в помощ на каузата. Това е поредна благотворителна инициатива на Живко Тодоров, която той организира по повод рождения си ден. Преди четири години той се включи в събиране на пари за лечението в чужбина на 32-годишната Камелия Добрева. Година по-късно кметът обяви нова инициатива – да бъдат направени парични дарения за покупката на нов звезден проектор – планетариум, за града.