„В СЪРЦЕТО НА ТРАКИЯ” – VI НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ

Фестивалът „В сърцето на Тракия” е посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври и се провежда за шести път. Негови организатори са Община Стара Загора, Народно читалище “Родина-1860″ и Клуб за български народни танци „Загорци”.

Целта на фестивала e да даде среща на любителски танцови клубове и формации от цялата страна за съхраняване на нематериалното културно наследство и популяризиране и запазване на българския фолклор. Право на участие имат всички любителски танцови групи, ансамбли, клубове и непрофесионални формации от цялата страна, изучаващи български народни танци. Няма ограничение на възрастта, броя на участниците и няма конкурсен характер.  

Тази година фолклорното събиране в центъра на България ще е във 2 фестивални дни – на 30 септември и 1 октомври. Участие ще вземат над 200 души от 10 любителски танцови формации от Стара Загора, София, Гайтанево, Старосел, Елин Пелин, Петково, Търговище, Старозагорско и др.

Фестивалът ще се проведе на сцената до шадравана в парк “Артилерийски”. Първият ден започва в 13.00 часа с фестивалната програма на участниците, като в началото ще има общо представяне на групите с три хора от тракийската фолклорна област – Копаница, Щеркольовата и Боалийско. На следващия ден, 1 октомври, от 11.00 часа започва “Учебен час на открито” – разучаване на хора от различни фолклорни области с проф. д-р Антон Андонов от  Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев”, Пловдив.

Всички желаещи могат да се включат в учебния час, дори и да не са част от фестивала.

За спомен всеки клуб ще отнесе сувенир с логото на фестивала, грамота за участие и рекламни материали за града ни, така че всички да отнесат частица от Стара Загора и Тракия в сърцето си.