Без съгласие

Дни преди крайния срок, в който България трябва да предаде в Европейската комисия териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, синдикатите и правителството още нямат съгласие по тях. По плановете България трябва да получи от Европейския съюз над 2 млрд. лв. за регионите в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Минути преди ревизираните планове да бъдат приети от кабинета, синдикатите заявиха, че не са се запознали с промените.

Дни преди крайния срок властта и синдикатите от трите засегнати региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, нямат съгласие: как да бъде осъществен зеленият преход без загуба на работни места. Синдикатите от мини “Марица Изток”, разкритикуваха плана за Стара Загора.

“Има в момента скандално заложени средства, които се пренасочват не към Община Стара Загора за справедлив преход, а се пренасочват към 20-25 частни фирми, които се опасяваме, че са свързани с настоящето правителство”, споделя Деян Дяков – председател на СНЦ “За Марица – изток”.

За да не се превърнат регионите в “икономически пустини”, ГЕРБ-СДС призоваха да бъде удължен живота на въглищните централи.Как да се инвестират средствата от Европейската комисия и как да бъде извършен зеления преход, трябва да решат в диалог всички заинтересовани страни, призова финансовият министър Асен Василев.Синдикатите заявиха, че са готови на крайни стачни действия.

В крайна сметка правителството ще заседава извънредно в петък, за да приеме трите териториална плана. След което те трябва да бъдат изпратени до Европейската комисия, одобрени, а над 2-та млрд. лв. по тях – изплатени.