Пазете касовите бележки, ще носят отстъпка от данъка за година

Който пазарува онлайн през годината и пази касовите бележки, издавани от търговеца, може да получи отстъпка от платения ДДС. Сумата е ограничена до 100 лв. месечно, или 1200 лв. за година. Това предлагат от финансовото министерство с промяна в Закона за облагане на физическите лица.

Бонусът се полага, ако са изпълнени няколко условия – купувачът да е пълнолетен към 1 януари на данъчната година, фискалният или системният бон да не е към фактура, да са издадени от търговец с регистрация в НАП, а единичната стойност на покупката да не е над 2000 лв.
Друго предложение предвижда, ако получател на стока или услуга не получи касова бележка, да може да откаже да плати. В предишното предложение на финансите тази опция бе разписана при неиздаване на касов бон в ресторант, сега се предлага да важи за всички стоки и търговци. Мотивите на вносителите са, че гражданският контрол за издаване на фискални бонове е работеща мярка за изсветляване на икономиката.

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от събраната от данъчните сума, предвижда пък промяна в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. Промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица пък позволяват признаване на 10% разходи при сделки с финансови активи и валути, включитено виртуални. Аргумент за това предложение е, че за извършването им се плащат регистрации, такси, комисиони и т.н.
С изменения в Закона за местните данъци и такси се предвижда сгради с нулево енергийно потребление да бъдат освободени от данък. Целта е да се стимулира санирането и повишаване на енергийната ефективност. Предлага се отмяна на критерия “година на въвеждане в експлоатация на съществуващи сгради”, като и най-старите са задължени да имат най-малко клас В.

Снимка: Интернет