Денков: Очакваме синдикатите, за да подготвим исканията си пред ЕК

Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество. Това зави премиерът Николай Денков. Повече отвсякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години-подчерта той.

Премиерът каза, че всички трябва да са готови за съдържателен разговор. Министър-председателят потвърди няколко акцента, касаещи териториалните планове.

“Плановете не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Тези средства са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят. Те са налични, но трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила”, заяви премиерът.

Денков каза, че с предаването на документите, преговорите с европейската комисия тепърва започват. Ще бъдат обсъдени всички точки в Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по териториалните планове. Според премиерът, с плановете България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища, защото няма такъв текст.

“Предадохме плановете на последната възможна дата, те трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави-членки до 31 декември тази година. Плановете на всички останали държави бяха подадени отдавна, ние сме последни в тази дейност. Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество, за да продължим преговорите с ЕК и заедно със синдикатите да подготвим аргументите и да поставим исканията си”, добави Николай Денков.

Той подчерта, че в плана не е залегната друга дата, освен 2038 година като година, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи.

 

Снимка: БНР