Изборите в Старозагорско: Обобщение на резултатите в 11-те общини

Във вчерашния ден в три общини в област Стара Загора се проведе балотаж за избор на кмет.
По изключително драматичен начин Галина Стоянова от ГЕРБ запази кметския си стол в Казанлък. Тя имаше 17 процента преднина от първия тур или над 4000 гласа аванс пред кандидата на „БСП за България“ Иван Колев. Вчера д-р Колев бе на път да сътвори впечатляващ обрат, но в крайна сметка досегашната кметица събра 504 гласа повече и остава начело на града. Интересно е, че Иван Колев водеше с над 300 гласа при 45% обработени протоколи и с близо 500 гласа на 75% протоколи. Така решаващи се оказват секциите, които са били обработени по-късно, и именно те са довели до промяна в крайния резултат и до поредна изборна победа за Галина Стоянова.

В Раднево имат нов кмет и той се казва Георги Петров – Маджара. Издигнатият от местна коалиция БСД (ЗНС) кандидат водеше и на първи тур, но с едва 180 гласа пред досегашния кмет Теньо Тенев от ГЕРБ. На балотажа разликата между двамата скочи до над 700 гласа, което е повече от 11 процента и така Петров ще седне в стола на Теньо Тенев.

Балотаж  имаше и в община Николаево. На втори тур се явиха Щилиян Велинов от ДПС, който имаше 939 гласа преди седмица, и Константин Костов (Местна коалиция „БСП за България“, „Възраждане“ „Има такъв народ“ и Партия на зелените), който беше с 875 гласа. Вчера Константин Костов не само стопи разликата, а обърна нещата в своя полза и с преднина от 94 гласа – 1180 срещу 1086, спечели кметския пост в Николаево.

————–
Припомняме, че на местните избори в осем от 11-те общини в областта избраха кмет още на първи тур.
В Стара Загора победата е за Живко Тодоров от ГЕРБ, който спечели доверието на 55% от гласувалите.
Ивайло Крачолов също събра 55% и ще управлява община Чирпан втори мандат. Той е издигнат от Местна коалиция от ГЕРБ – СДС, Политическо движение Социалдемократи, ВМРО – българско национално движение, Бъдеще за Родината и Левицата.
Павел баня също запазва досегашния си кмет. Това е Иса Бесоолу (Движение за права и свободи), който спечели изборите с 79,4%.
Опан също избира досегашния си кмет Генчо Колев (Коалиция алтернативата на гражданите) за следващите 4 години. Той получи 70,5%.
Община Мъглиж отново ще се ръководи от Душо Гавазов (ГЕРБ), който печели изборите с 67,8%.
Гълъбово също запазва за пореден мандат своя кмет. Това е Николай Тонев от местна коалиция ДПС – БСДП. При гласуването на 29 октомври 2023 г. той получи 59,7% .
Кмет на община Братя Даскалови ще бъде Иван Танев, също кмет на общината и през предходния мандат, който печели на първи тур с 67,3%.
В община Гурково с победата на първи тур се поздрави независимият кандидат Кънчо Папазов, който бе получи безпрецедентната подкрепа на осем политически формации – ГЕРБ, Коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България“, „Възраждане“, „БСП за България, ПП „Има Такъв Народ“, „ВМРО – Българско национално движение“ и Политическо движение „Социалдемократи“. След окончателната обработка на секционни протоколи той събра 51,6% от гласовете.