Трабанти от цялата страна се събират в Павел баня

Традиционен събор на една от най-емблематичните ретро коли ще се проведе в Павел баня на 11 ноември 2023г. На централния площад на населеното място ще се съберат превозни средства от марката „Трабант“ от всички краища на страната. Поводът на събитието е честването на 66 години от производството на първия автомобил.

Програмата ще започне в 10:30ч.  с пристигане и паркиране на автомобилите на центъра на град Павел Баня, а награждаването ще се състои от 13ч. , като всеки участник получи подаръци и грамоти от представители на Община Павел баня.

Трабантът, символ на всекидневието в ГДР, днес отбелязва своята 66-годишнина и продължава да има фенклубове в Германия и по света.

В завода в саксонския град Цвикау са произведени над 3 милиона бройки с характерния и разпознаваем шум на двутактовия му двигател. Нуждата ражда каросерията от изкуствена материя – като в ГДР ламарината е била дефицитна. На 7 ноември 1957 е произведен първият “Трабант”, а на 30 април 1991 – последният, който впрочем е боядисан в розово.

Малката кола, която заради олекотената си конструкция наричат “кола от картон”, е имала между 18 и 26 конски сили и е можела да развива до 110 километра в час. Движението с такава скорост обаче е произвеждало такъв силен шум в купето, че пътниците е трябвало да се надвикват.

Мнозина свързват Трабанта с лошия въздух, той обаче се превръща и символ за падането на Берлинската стена и последвалото Обединение на Германия.

Фенове на Трабант в България имат намерение да  кръстят и цяла улица в град Лозница на негово име. Именно в този град е и седалището на Националния клуб „Трабант“.