Димо Димов получи наградата на „Есенен салон“ 2023

Голямата награда на „Есенен салон“ 2023 бе присъдена на старозагорския творец Димо Димов. Форумът, който се провежда ежегодно на 5 октомври – Празникът на Стара Загора, отново събра художници, творци и почитатели на изкуството в изложбена зала „Лубор Байер“. На тридесетото издание участваха 42 автори със 66 творби, показващи всички техники на изобразителното изкуство.

„30 години „Есенен салон“ респектира не само като години, но и с творческата история, която оставя след себе си. Всеки един художник рисува себе си, своята душа и истинност, своите мечти. Както казва максимата всеки един творец е с единия си крак в бъдещето. Всяка година това събитие набира сили и се превръща в едно от най-авторитетните и най-отговорните форуми в афиша на есенните празници. Празникът на Стара Загора няма да бъде завършен без него. Благодаря на всички, които участвахте и за мен е чест да ви поздравя от името на Община Стара Загора като съорганизатор. Поздравявам и представителството на СБХ в Стара Загора, които усилено работят за изкуството в този град“, откри форума началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова.

Председателят на СБХ-Стара Загора също приветства събралите се гости. „На първо място честит празник на всички старозагорци, както и празник на всички учители и педагози. Мисля, че успяхме да направим нещо много хубаво за града – изложбата е красива, цветна, богата и разнообразна, присъства всеки вид изкуство“, каза Алагенски. Той благодари на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора за подкрепата към форума през годините.

Журито бе в състав Любен Генов, Долорес Дилова, Никола Енев, Петър Петков и д-р Милен Алагенски. Номинации „Есенен салон“ 2023 г. заслужиха Пламен Кирилов, Наско Насев и Георги Златев.

На събитието, организирано от Община Стара Загора и Съюза на българските художници – Стара Загора, присъстваха представители на местни и държавни институции, хора на изкуството и културата.