Продължават проучванията на погребалния комплекс

Продължават проучванията на погребалния комплекс, разкрит миналото лято в парк Зеления клин в Стара Загора. Работата е съсредоточена върху кръглата гробница, както и по мавзолея – мястото за поклонение.

До момента са открити 7 скелета, част от тях са с издължени черепи, Те са характерни за номадските племена от края на IV – началото на V век.

Според антрополога на Регионалния исторически музей Доника Желязкова, този обичай на номадските племена, осъществили Великото преселение на народите от централна Азия към вътрешността на Европа по това време, е бил възприет от част от местното население. Възможно е да е било признак за принадлежност към някаква прослойка или каста в късноантичното общество на Августа Траяна или да е бил възприет като мода.

“Издължаването на черепа от челото към темето е ставало с две лентови превръзки още в бебешка възраст, които са се носили до 1-2 -годишна възраст. Това, обаче не е пречило на развитието на мозъка. Такива находки не са характерни за Южна България, по-често подобно издължени  черепи са откривани в северна и най-вече в североизточната част на страната”, поясни антропологът.

Предстои дълъг процес на изследване на намерените скелети. Откритите там нумизматика, керамика, бронз и скелетни останки са големи по обем, а проучването им ще продължи години. Затова от Регионалния исторически музей ще поискат назначаването на още специалисти. Работата по некропола ще продължи до края на годината.

Директорът на музея Петър Калчев припомни, че в момента кръглата гробница вече е покрита с предпазен метален навес, но ще бъдат поставени допълнителни съоръжения, които да затворят некропола отстрани.

Предстои разработването на идеен проект за консервацията на погребалния комплекс на античната Августа Траяна. Калчев предупреди, че обектът към този момент е опасен за посещения, но може да бъде разгледан отгоре, без да се слиза в гробницата.

 

Снимка: БНР