Изпълнителите на тунела под шипка се срещнаха със заинтересованите страни

Ритуалната зала на Община Габрово за първи път се срещнаха представители на избрания с обществена поръчка ДЗЗД “Консорциум ПСВТ” и всички заинтересовани страни по изграждането на тунел под връх Шипка. Срещата бе инициирана от областния управител на област Габрово Ралица Манолова, която приветства присъстващите. Тя благодари за проявения интерес по темата и призова за съгласуване на действията преди започване на работата по обект „Обход на град Габрово от км. 20+ 120 км. до км. 30 + 673 км., включително тунел под връх Шипка, част от път III-5004 от Републиканската пътна мрежа“.

От ДЗЗД„Консорциум ПСТВ“ запознаха присъстващите накратко с предстоящите дейности. По проекта ще бъдат изградени общо пет тунела с обща дължина 10,5 км., като основният, под връх Шипка, ще е най-дългият в страната с дължина 3,2 км. Той ще бъде с две ленти за движение, с участък за трета лента. Предвидени са седем моста.

От фирмата – изпълнител посочиха, че сега са на етап проектиране, за което имат срок от осем месеца и реално строителството може да започне най-рано през 2023 г. и да бъде завършено след три години. В оперативен порядък те зададоха основните въпроси, които се нуждаят от съвместни решения с различни институции, за да се минава през различните етапи. Изпълнителите заявиха, че търсят становища и насоки: „Във всеки момент ще ни трябва съдействие от някой от Вас!“, отбелязаха от ДЗЗД „Консорциум ПСТВ“.

Заместник-кметът на община Казанлък Даниела Коева обърна внимание, че трябва паралелно да се мисли за продължението на проекта с обходни пътища: “Предавам Ви увереността на казанлъчани за ползата от тази свързаност, която те очакват отдавна, но трябва да се мисли при готовност на съоръжението и за обходния път на Казанлък.“, заяви тя. Екипът на Кмета Галина Стоянова е разработил още преди четири години идеен проект на трасе на новопроектиран обходен път на град Казанлък, свързващ път I-5 и I-6. Призивът на Даниела Коева бе подкрепен и от Областна управа Стара Загора.

Участниците в срещата заявиха желание за съдействие и добра координация на оперативно ниво. „Поставяме началото на комуникацията между всички заинтересовани страни по проекта за тунел под връх Шипка. Вярвам, че всяка страна ще бъде активна!“, обобщи на финала на срещата областният управител на област Габрово Ралица Манолова.