Месечният доход за издръжката на семейства в България

В България, в сравнение с другите страни от Европейския съюз, много хора се сблъскват с предизвикателства, свързани със задоволяване на основните жизнени нужди с ограничени финансови ресурси. Последното проучване на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ, реализирано към края на септември 2023г. сочи, че 1427 лева е чистият месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева. В брутно изражение – за едночленно домакинство са необходими около 1800 лева.

Ако в един малък град в България живее работник или служител, който получава месечна заплата от 1427 лева, то по данните на изследването тази сума следва да е достатъчна за покриване на основните разходи – наем на жилище, битови разходи, храна, транспорт и др. Всяка сума под тази очертана линия означава, че който я получава, живее в лишения и най вероятно му се налага да работи на повече от едно място или да полага неимоверно много извънреден труд, за да се набави необходимите доходи. Ако в същия този град живее тричленно семейство, с дете до 14 годишна възраст, тогава сумата от 1427 лева съвсем вече ще бъде недостатъчна, защото при отговорността, която идва със създаването на семейството, обикновено започват и истинските финансови предизвикателства. Съгласно изследването, необходимия доход за това семейство следва да бъде не по-малък от 2568 лева на месец, за да се гарантира, че могат да посрещнат основните си нужди в условията на живот и цени в България. Ако в семейството детето е новородено, то разходите се увеличават, защото в основните потребителски стоки се включват и разходи например за пелени, детски храни, дрехи и медицински грижи и др., като в тези случаи обикновено се налага и разширяване на жилищното пространство, което пък от своя страна води и до повишение на сметките за електроенергия и отопление.

Да не забравяме също, че когато човек се чувства финансово нестабилен, това се отразява негативно на физическото и психическото здраве, което води до допълнителен стрес и напрежение в семейните отношения. Това разкрива реалните затруднения, пред които са изправени хората в България, живеещи с месечни доходи, които не отговарят на минималните стандарти за нормален живот.