По 3000 евро плащал мигрант, за да премине през България

Около 05.00 ч. на 26 февруари е получен сигнал в ОДМВР – Стара Загора. Патрулът, отишъл на място е установил, че около микрубуса със софийска регистрация, който е аварирал след удар в мантинелата има множество лица, които са мигранти. В случая неприятното е, че този бус е бил претоварен. Вътре е имало 45 афганистански граждани и шофьор, който все още се издирва. Въпросният бус е предназначен да превозва товар около тон и половина, а в случая е превозвал три тона и половина.

Причината за катастрофата се изяснява, но това, което е видимо, е че задната гума на микробуса се е спукала.

Инцидентът е трагичен, защото има починал човек. Има множество ранени лица.

Вчера се е установило, че има съпричастност на лица, които са били превозвани с друг микробус, който е открит празен в Перник. Този микробус в Перник и този, който катастрофира на магистрала “Тракия”, имат обща връзка. Предполага се, че организаторите на трафика на мигрантите с тези два микробуса.

В град Ракитово е установено лице, което има участник в трафикирането. Той е задържан за 24 часа.

Микробус, който е превозвал мигранти, е спрян на автомагистрала “Тракия” на по-ранен етап. Но на този етап няма данни този микробус да има съпричастност с катастрофиралия и с този, който е открит в Перник.

По досъдебното производство, което се наблюдава от Районна прокуратура Стара Загора, са извършени действия по разследването, разпитани са всички мигранти, които са превозвани, двамата водачи на превозното средство са дали обяснения, повдигнати са и обвинения, така че доказателствата, които са събрани, насочват към следната хронология на събитията.

Афганистанските граждани са 46, всички те са мъже, а 7 от тях са непълнолетни лица. Те са преминали от Афганистан през Пакистан, после през Иран и след това са пребивавали в Истанбул. Преди 10 дни са се свързали с каналджии в Турция, които са се договорили за суми от около 3000 евро за достигане в Сърбия. Доказателството, че са достигнали до Сърбия, е че се прави снимка, когато вече са в Сърбия и тя се праща на каналджиите в Турция и тогава се плаща сумата.

Мигранитите са тръгнали от Истанбул около 120 човека. На час-два от българската граница напускат автобусите и тръгват пеша. Със себе си носят сгъваеми стълби, изчакват да се стъмни и преминават българо-турската граница с помощта на стълбите. Водачите от Турция остават с тях през цялото време. В България са вървели пеша 3-4 дни до достигане на асфалтов път в област Бургас. Там са качени от двамата обвиняеми лица, които са от Стара Загора. Двамата се признават за виновни. По техните обяснения, те са били намерени от техен познат, който е от населено място от област Стара Загора. Той им е предложил срещу 20000 лв. да превозят мигранти от Карнобат до София. Двамата се съгласяват и въпросното лице ги кара до мястото, където да вземат буса.

На 179 км от автомагистрала “Тракия” са спрени в аварийната лента от патрул на полицията, не са оказали съпротива. Задържани са за 72 часа. Предстои да им бъде внесено искане в съда за задържане за постоянно под стража. И двамата са неправоспособни водачи.