Борова процесионка нападна дърветата в Стара Загора

Огромен брой гъсеници нападнаха дърветата в Стара Загора. Вредителят е борова процесионка. Това е вид молец, чиито ларви се хранят с иглите на борови дървета и могат силно да ги обезлистят. От Общината съобщиха, че започва третиране на дърветата.

Жена споделя в социалната мрежа, че е решила да си спретне разходка в гористите местности над парк “Аязмото”, където е останала потресена от гледката. Преувеличено или не, жената е категорична, че е видяла милиони гъсеници навсякъде. Според нея вредителите са от типа Борова процесионка. Видът е описан за първи път от австрийците Михаел Денис и Игнац Шифермюлер през 1775 година. Това е един от най-големите вредители по боровите и кедровите дървета в Централна Азия, Северна Африка и Южна Европа. Гъсениците пълзят по горските пътеки и черни пътища подредени една след друга, подобно на процесия. Оттук идва и името им “процесионки”.

Кметът на Стара Загора, Живко Тодоров съобщи, че са проведени разговори със специалисти, които препоръчват да се направи пръскане през септември, за да се унищожат вредителите. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за третиране на засегнатите територии. Община Стара Загора ще обработи общинските гори, а Държавно Горско стопанство – държавните.