Сезонът на намаленията

Сезонът на намаленията е в разгара си, но същевременно тепърва започва истинското празнично пазаруване – само дни остава до Коледа. “Черен петък”, розова седмица, специални отстъпки, падащи цени – търговци започнаха с примамливите предложения с идването на ноември и тепърва набират скорост.

На “Черен петък” се предполага, че може да се пазарува с голяма отстъпка, но не спират и нелоялните практики. Комисията за защита на потребителите вече започна проверки. Забелязани са немалко нарушения
Следят се и над 20 от големите сайтове за пазаруване. Глобите са от 300 до 3000 лева. При заблуда на потребителите може да достигне и до 30 000 лева. Особено трябва да се внимава, когато пазаруваме от сайтове от чужбина, които са извън ЕС, защото там важат други правила. Потребителите трябва да знаят, че при ползването на ваучери за намаления почивки и резервации правата им са различни.
Около 360 са извършените проверки от Комисията за защита на потребителите покрай “Черния петък”. Основните нарушения са свързани с начина, по който се обявява цената.

Съобщението за намаление е маркетингов похват, който търговците използват. Този похват обаче не е уреден законово по какъв начин трябва да се прилага, като съобщението за намаление следва да се направи от най-ниско прилаганата цена един месец назад от неговото обявяване.
Основното нарушение по линия на “Черния петък” е свързано с не обявяване на старата цена, за да може потребителят да види какво е реалното намаление. Другото нарушение е необявяването на срок, за който действа съобщението за намалението.

Вече има наложени глоби покрай “Черния петък”. Промоциите обаче не са само в нехранителния сектор. От началото на годината са установени  нелоялни търговски практики, свързани с хранителните промоции.
Глобите за нелоялни търговски практики са до 50 000 лева.

 

Снимка: Интернет