Традиционна кампания за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Тракийски университет

Броени дни преди 5 декември – Международен ден на доброволчеството и в навечерието на студентския празник – над  160 студенти, преподаватели и служители от Тракийски университет взеха активно участие в есенната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Акцията, инициирана от Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора, по традиция се провежда два пъти годишно в старозагорското висше училище и се радва на огромен интерес от цялата академична общност.

В рамките на 3 дни през пункта за кръводаряване тази седмица преминаха повече от 160 души, като над 40 от тях предприеха този благороден акт за пръв път. Сред тях бе и Илина Раднева от Русе, първокурсничка по специалност „Агрономство“, която сподели: „Още когато навършвах 18 години обмислях да започна да кръводарявам редовно, но все не се престрашавах. Ето, година по-късно, вече съм тук и ще участвам за пръв път с надеждата, че ще помогна на някой в нужда“.

Като истински вдъхновител и пример за подражание, гл. ас. Желязко Събев от Аграрен факултет, който е дарявал кръв повече от 30 пъти до сега, отново бе сред първите участници в кампанията. „Дарявам още от навършването на пълнолетие, защото дълбоко вярвам в този изключително хуманен жест, който спасява животи.“ сподели д-р Събев и допълни, че се надява повече хора да последват примера му.