Тракийски университет беше домакин на събитие от турне за млади предприемачи в страната

Тракийски университет беше домакин на събитие от турне за млади предприемачи в страната в два поредни дни – 3 и 4 декември. Турнето е организирано оът партньорски консорциум между Сдружение Асоциация за международно обществено развитие/АМОР/, Фонд на Фондовете и Софийски университет по проект „Инкубатори за Иновативни Предприятия”, финансиран от програма „Еразъм+” на ЕС.

Организаторите целят да съберат на едно място ръководителите от бизнеса, образованието и администрацията, които да се срещнат с младите таланти от областта и региона, носители на идейни проекти. Основната цел на проекта е да стимулира партньорството между младите предприемачи в страната, чрез иновативни подходи за обучение и учене (симулации, ролеви игри, физическо и дигитално сътрудничество и др.).

На 3 декември в Академичния информационен център, група от над 20 младежи от Стара Загора, с активно представителство на студенти от Тракийски университет, се включиха в лекционен модул и интерактивна работа по групи. Събитието бе открито от доц. д-р Дарина Заимова, заместник-ректор по научна и международна дейност и от председателят на сдружение АМОР Вадим Рошманов.

В първата част на събитието младежите получиха ценна информация за възможности за финансиране от Фонда на фондовете, за някои регионални и местни механизми за финансиране на старт-ъп и иновативни проекти, както и практични съвети как да презентират идеите си атрактивно и за кратко време. В интерактивната част, участниците успяха да генерират четири идеи, да ги представят пред организаторите в рамките на 3 минути и да получат обратна връзка. Две от идеите имат потенциал да бъдат развити и да се включат в национален предприемачески конкурс, който е финалния етап на проекта „Инкубатори за Иновативни Предприятия”.

На 4 декември, отново в Академичния информационен център, се проведе Кръгла маса, която срещна на едно място представители на различни заинтересовани страни от бизнеса, администрацията, образованието и науката. В срещата участваха заместник-деканите от Стопански факултет доц. Димитрина Стоянчева и доц. Никола Пенев, както и научният секретар на факултета гл. ас. д-р Константин Стоянов, Радостин Танев – заместник-кмет на община Стара Загора, Росица Райкова – началник на отдел “Инвестиции”, Мариана Перчемлиева и Вероника Петкова от отдел “Инвестиции” към Община Стара Загора, инж. Иванка Петкова – РУО Стара Загора, Динко Цвятков – директор на СУ „Иван Вазов” и от страна на организаторите Вадим Рошманов, д-р Еньо Савов, доц. Иван Станков и Ивелина Петкова от Сдружение АМОР и д-р Дочка Василева от Фонда на фондовете.

Основните изводи, до които стигнаха участниците, бяха свързани с необходимост от целенасочено съвместно сътрудничество между университет, местна власт, неправителствен сектор и фондови мениджъри, за да се стимулира старт-ъп средата в Стара Загора и региона. Допълните възможности за привличане на външно финансиране и стратегическото значение на областта са ключов фактор, който може и трябва да стимулира предприемаческата среда и да запази и върне младите хора в Стара Загора.