Регионална здравна инспекция – Стара Загора отчете дейността си за превенция на ХИВ

По случай 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, Регионалната здравна инспекция в Стара Загора проведе семинар на тема: „Премахване на стигмата и дискриминацията спрямо хората, които живеят с ХИВ в лечебните заведения“, финансиран със средства, предоставени от Министерство на здравеопазването по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България.

Събитието се състоя в зала № 1 на хотел „Верея“ в Стара Загора. Семинара откри д-р Недялка Кабаджова, и.д. директор на РЗИ – Стара Загора. На участниците се представиха две презентации от д-р Таня Перчемлиева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Стара Загора на тема „Премахване на стигмата и дискриминацията спрямо хората, които живеят с ХИВ в лечебните заведения. ХИВ/СПИН – пътища на предаване, профилактика“ и „Дейност на Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН – 10 през 2023 г. – постижения и резултати“.

Целта е да се напомни отново за ХИВ инфекцията и заболяването СПИН, за основните пътища на предаване на инфекцията, възможните начини за заразяване с ХИВ, методи за доказване на инфекцията и как да се предпазим от нея. На семинара се постави акцент както върху митовете и пропуските в информираността на обществото за начините на инфектиране, контрола и лечението на вируса, така и за стигмата, дълбоко вкоренена в обществото ни, в основата на която са неинформираността и страхът.

В събитието взеха участие постоянните партньори на Регионална здравна инспекция – Стара Загора при изпълнение на дейностите на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в област Стара Загора: Областна администрация, начело с областния управител на област Стара Загора Ива Радева; представители на: Българския червен кръст – Стара Загора; Сдружение „Свят без граници“; Българска асоциация за семейно планиране – Стара Загора; Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“; Специализирана болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора; Тракийски университет; Държавна психиатрична болница – Раднево; общопрактикуващи лекари; регионална колегия на Български лекарски съюз; Медицински център „Дермагард“ – Стара Загора; Център за психични заболявания – Стара Загора; Център за спешна медицинска помощ; представители на общините в област Стара Загора.