Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков участва в знакова кръгла маса „Среща за Европейските университети”

Ректорът на Тракийския университет  проф. Добри Ярков участва в знакова кръгла маса „Среща за Европейските университети”. Събитието е организирано от Посолството на Франция в България / Френски институт в България, в сътрудничество с българското Министерство на образованието и науката, с френското Министерство на висшето образование и науката (MESR) и във връзка с Посолството на Испания в България, в рамките на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

С какво българските университети са важни за алиансите? С какво алиансите са важни за българските университети? – това са основните теми, които разискваха участниците в събитието.

А ключовите пунктове, които проф. Ярков представи своето виждане в полемиката на кръглата маса бяха: Актуално, интердисциплинарно и пазарно-ориентирано образование; Интердисциплинарен подход в образованието за подготовка на нови по характер компетенции за новите индустриални екосистеми; Включване на университета в глобалните образователни програми – превенция на климатичните изменения, опазване на околната среда, зелени политики и устойчиви механизми за приложение, продоволствена сигурност; Интегритет, равнопоставеност и социално включване; Фундаментални научни изследвания, които да намерят реализация посредством трансфера на знания и технологии; Успешно изграждане на международна партньорска мрежа.