16 млн. лв. за водородна долина в Стара Загора

16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за водородна долина в Стара Загора. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при откриването на панела “Надграждане на последните технологии за индустриална декарбонизация в Централна и Източна Европа”.

Форумът  се провежда на българския павилион в рамките на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28) в Дубай, Обединените арабски емирства. За първи път България участва със собствен павилион на конференцията за борба с климатичните промени.

“Министерството на иновациите и растежа подкрепя развитието на иновациите в областта на възобновяемите енергийни източници, кръговата икономика, декарбонизацията и водородните технологии”, каза министър Стойчева. Тя заяви, че една от основните политики в областта на иновациите е гарантиране на устойчив дигитален и зелен преход на бизнеса.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че използването на водородни технологии значително ще подпомогне декарбонизацията на българската икономика. 

“България се стреми да бъде сред 20-те страни в света с работеща водородна долина. МИР ще финансира изграждането й в Стара Загора с 16 млн. лв. по европрограмата за Наука и бизнес”, каза още министър Стойчева.

Данните, които министърът на иновациите и растежа цитира, показват, че технологиите за декарбонизация показват най-висок ръст между 6 и 11% годишно, основно воден от изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили и технологии за улавяне, използване и съхранение на въглерод, които заедно се очаква да представляват по-голямата част от инвестициите за декарбонизация до 2040 г.