Омбудсманът Диана Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток

Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток часове и дни наред, омбудсманът Диана Ковачева изготви кратка инструкция за това, как да се потърси компенсация за причинените неудобства и претърпени вреди от електроразпределителните предприятия.

Омбудсманът предупреждава, че гражданите трябва да са проактивни и да потърсят правата си, като могат да го направят като подадат жалба или сигнал към съответното електроразпределително предприятие (ЕРП). Освен това,  всеки, който смята, че е ощетен  и всеки, който има допълнителни вреди, може да ги претендира и по съдебен ред.„Не бива  в никакъв случай да се допусне електроразпределителните дружества да се скрият зад общите си клаузи за непреодолима сила. Те имат задължение да си поддържат мрежите, да кастрят клоните на дърветата, така че да не късат кабелите, когато се натрупа сняг. Някой не си е свършил работата и не е справедливо институциите, в лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране и министерството на енергетиката, които трябва да направят проверка, да си прехвърлят топката”, е категоричната позиция на омбудсмана.

Ако клиент остане повече от 24 часа без електрозахранване по вина на съответното дружество, той може да подаде до енергийното предприятие сигнал или жалба и да претендира неустойка.Ако гражданинът получат отказ на своята жалба трябва заедно със сигнала да ги препрати до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с искане да бъде направена проверка от Регулатора.

При повредени уреди:

– претърпяна конкретна щета в резултат на преустановяване на електрозахранването, напр. повреден електрически уред;

– в срок до 5 работни дни, считано от датата на събитието, клиентът писмено уведомява дружеството за причинените вреди;

– констатиране на нанесените вреди – в срок до края на следващия работен ден след  получаване на сигнала, от дружеството изпращат свой представител проверка, за което в присъствието на клиента се съставя констативен протокол;

– възможност за доброволно уреждане на взаимоотношенията между клиента и дружеството по повод на констативния протокол;

– решаване на спора по съдебен ред при непостигане на съгласие.

 

Снимка: Интернет