Ново попълнение в Зелени Балкани

Млад мъжки брадат лешояд, дарен от австрийския център EULEN- UND GREIFVOGELSTATION Haringsee, ще бъде новото попълнение в размножителната програма на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Спасителният център вече разполага с две двойки брадати лешояди, а с новия мъжки ще бъде сформирана трета двойка. Фондацията за опазване на лешяодите (VCF), които координират Европейската програма за застрашените видове (ЕЕP), са в процес на търсене на подходяща за него партньорка. Размножаването на закрито е една от основните дейности за опазване и възстановяване на видове, която осигурява отглеждането на млади индивиди в оптимални условия и специален подход към последващата им адаптация към дивата природа. Тези дейности са и част от наскоро започналия проект “Живот за брадатия лешояд” LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE-101113869 .

До момента, в Спасителния център са отгледани единадесет малки от вида брадат лешояд, които са освободени в целевите територии на програмите за реинтродукция или са включени в ex-situ размножителни програми.