Играчки под елхата

Какво очаква всяко дете на Коледа? Да получи играчка, разбира се. Грешка на родителите е, че често купуват подаръците в последния момент и се ръководят преди всичко от цената, особено в кризата. Според статистиката всяко дете получава за празника средно по 8 играчки. Проучвания на френската асоциация „60 милиона консуматори” сочат, че 43% от играчките, които са проверили, не отговарят на изискванията, а 16% крият опасности за здравето на децата. Как да избегнем рисковете и да зарадваме децата си с безопасни и полезни подаръци?

Когато избирате играчка, винаги купувайте от сигурни магазини и онлайн пунктове за продажба. Те отговарят за продуктите, които продават, и обикновено приемат рекламации. Нелоялните търговци обаче често пренебрегват свързаните със здравето и безопасността изисквания и е възможно да продават фалшиви играчки. Проверявайте внимателно купените онлайн играчки, подарените на децата играчки и купените използвани играчки.

Четете всички предупреждения и инструкции. Трябва да сте запознати с препоръките за възрастта и безопасността – отнасяйте се сериозно към тях. Никога не купувайте играчки, ако върху тях или опаковката им не е поставена маркировката „CE”. Въпреки че предназначението на маркировката не е да дава насоки на потребителите, тя представлява поет от производителя на играчката ангажимент, че играчката отговаря на всички правила на ЕС за безопасността, които са сред най-стриктните в света.

Избирайте играчки, които са подходящи за възрастта, способностите и уменията на детето. Играчките, които не са предназначени за деца от конкретна възрастова група, могат да ги наранят. Уверете се, че следвате препоръките за възрастта — особено символа за непригодност за деца на възраст под 3 години и текста „неподходящо за деца на възраст под 36 месеца”, придружавани от указание за опасността. Не купувайте за деца на възраст под 3 години играчки с малки части, които могат да се отделят, тъй като тези деца често слагат играчките в устата си и могат да се задавят с малките части.

След като купите играчка, следвайте внимателно инструкциите за правилното й сглобяване и използване. Запазете опакованите с играчката инструкции и информация на безопасно място. Наблюдавайте децата, докато играят – уверете се, че всички играчки се използват по предвидения начин, както и че са подходящи за възрастта и способностите на детето. При игра с някои видове играчки — като например тротинетки, ролкови кънки и велосипеди, трябва винаги да се носят каски и други предпазни средства.

Проверявайте играчките от време на време за счупвания и износване, които могат да причинят нараняване и да повлияят на здравето и безопасността на децата. Уверете се, че децата не си играят с полимерни опаковки, тъй като може да възникне риск от задушаване.

Винаги съобщавайте на търговеца на дребно или производителя, от който сте купили дадена играчка, за всякакви проблеми, свързани с нейната безопасност.

 

Снимка: Интернет