Фейсбук няма да следи активността ни, ако платим

От началото на ноември българските потребители на социалната мрежа Фейсбук ще трябва да заплащат 10 евро на месец, ако не искат да бъде следена тяхната активност докато ползват Фейсбук, Инстаграм,  Messenger на Фейсбук и други. Тази услуга „плати или бъди следен” се предлага на целия Европейския пазар, като досега потребителите са се съгласявали тяхната информация да бъде използвана за целите на рекламите.

Оказва се, че значителен брой наши дейности биват подложени на проследяване чрез така наречените бисквитки. Следи се информация за страниците, които посещаваме, артикулите, които разглеждаме, какви са ни интересите, какви снимки харесваме и всякаква друга информация, която може да се използва за идентифициране на определен тип.

Важно е да се напомни, че компанията Мета, собственик на приложенията Facebook, Instagram и Messenger (и други), е търговско дружество, чиято основна цел е печалбата. Изборът да заплащаш и да не бъдеш следен или да не плащаш, но ти да бъдеш продукта (информацията, която генерираш, става продукт и се продава от Мета на трети страни), е подход на компанията за запазване на търговските си цели и едновременно удовлетворяване на европейските правила за защита на личните данни. Потребителите, които не искат да плащат 10 евро на месец и не искат да бъдат следени, имат правото да не използват приложението. Предстои разглеждане от Ирландската комисия за защита на данни дали тези действия на компанията са в съответствие с правилата за защита на личните данни.

 

Снимка: Glasnews.bg