Протест в “Мини Марица Изток”

Работници на Мини Марица Изток” се събраха днес на символичен протест пред управлението на дружеството в Раднево. Те изразиха своите притеснения относно Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора и изготвената пътна карта към него.

Хората настояха да чуят каква е визията на Правителството за развитието на Маришкия комплекс, тъй като се опасяват за работните си места. Според тях Мините са в затруднено положение и няма яснота какво ще се случва от тук нататък.

“В последните седмици беше изготвена визия за стратегия, бих го нарекъл или проект, в който там е категорично записано, че от догодина още от 24-та, ние в България трябва да произвеждаме 9 тереватчаса електроенергия от подвижни мощности. Това само по себе си означава, че нашето предприятие “Мини Марица Изток” ще добива не повече от 14 млн. тона въглища, а както всички знаете още тази година, ние ще приключим около 19 млн. тона въглища и сме на ръба пред да не кажа фалит, но в много критична ситуация”, споделя Бисер Бинев – председател на КТ “Подкрепа” в “Мини Марица изток”.

Работниците на Мините бяха категорични, че ако забележките в Териториалния план за справедлив преход не ги удовлетворяват, ще преминат към блокади на пътища.