Увеличение на някои местни данъци

Общинският съвет на Стара Загора ще приеме увеличение размера на данъка върху недвижимите имоти и размера на данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин. Това предстои на заседанието на местния парламент, насрочено за 21 декември.

В продължение на 10 години Община Стара Загора следва фискална политика на запазване данъчна тежест с фокус към повишаване на събираемостта. Необходимостта от промяна в данъчните ставки се налага не толкова като необходимост за набиране на по – голям ресурс, а като налагаща се актуализация на приходите съобразена с инфлационните процеси в страната дотолкова, че минимума от досега изпълняваните дейности и ангажименти да могат да се финансират в една достатъчна степен.

Дългоочакваната реформа в начина и методите за определяне на таксата за битови отпадъци, доведе до невъзможност в общинските съвети, вкл. Общински Съвет Стара Загора да се вземат решения за увеличаване на ставките при сега действащата основа – данъчна оценка, за която от години се твърди, че не е справедлива и не следва да се ползва като такава за определяна на таксата. Така се достигна до ситуация и бюджетно решение вече няколко години с част от други собствени приходи да се финансират разходи за дейностите по чистота, тъй като реалните приходи от таксата за битови отпадъци са недостатъчни за разплащане на разходите и отчисленията по Закона за управление на отпадъците. Предвид това се предлага увеличение размера на данъка върху недвижимите имоти и размера на данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин . След последното изменение в размера на данъка върху недвижимите имоти от 2013г., в сила от 2014г., когато бе приета настоящата ставка от 1,45 на хиляда върху данъчната оценка, годишния облог от данък върху недвижимите имоти възлизаше на около 6 млн. лв. В резултат на ново строителство и увеличаване на сградния фонд през годините, облога и съответно приходите от данъка достигнаха до нива около 7,5 млн. лв. през 2023г. или ръста е с около 25%. Увеличения сграден фонд води допълнителни искания за инфраструктура – улици, осветление, спортни площадки. Предложението на Общинска Администрация е размера на данъка върху недвижимите имоти да се актуализира от 1,45 на 1,70 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Предлага се и увеличение в размера на данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин. Данъкът при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин е вид имуществен данък.

Предложението е ставката при дарение между братя и сестри и техните деца от 0.4 на сто да се увеличи на 0,7 на сто; ставката при дарение между лица извън посочените от 4 на сто на 5 на сто и ставката при възмездно придобиване от 2,5 на сто да се увеличи на 3,00 на сто.