Младежка група от Казанлък взе участие в международен обмен в Полша

През първите десет дни на месец декември в Полша се проведе младежки обмен в рамките на програма „Еразъм +“. В него взеха участие младежи от 6 държави на възраст между 15 и 30 години, а темата беше „Равенството между половете“. Домакин на проекта беше полският курорт Закопане. От българска страната се включиха четирима участници и фасилитатор, коментираха от партниращата организация от Бълагрия сдружение “Юнайтед Авангард Артист” – Казанлък.

„Участието в този проект ми донесе много нови запознанства и ми помогна да разбера манталитета на младите хора от Европа. Имаше участници от Испания, Литва, Румъния, Полша, България и Словакия. Винаги е хубаво, когато видиш, че и другите младежи се интересуват от теми, които са актуални и в твоята страна. Винаги е добре човек да види отстрани как функционират обществата в другите държави и да си даде сметка, че процесите в България не са особено по-различни от процесите в Централна и Западна Европа.“, сподели Костадин Димитров участник в обмена.

Темата на проекта – „Равенство между половете“ e провокативна и за двата пола, уточни Димитров, цитиран от Румен Сомов. Младежът разказа, че в една от задачите участниците са били разделени на две групи -мъже и жени и трябвало да обсъждат положителните и отрицателните качества на двата пола. „Беше много интересно да видим как в днешно време жените са придобили мъжки качества, а мъжете женски. Последното го казвам предвид стереотипите в нашите общества.“, добави Димитров.

„Този проект успешно показа, че двата пола, които са дефинирани от законите в Европейския съюз не са това, което са били преди. По време на сесиите успяхме да разбием някои стереотипи, като например, че жената не трябва да работи, а да домакинства и да се грижи за децата. Нещо интересно, което видяхме от словашката група е, че в някои ситуации жените подлежат на по-занижен контрол от пътните полицаи в сравнение с мъжете. Примерът от румънска страна беше, че жените в Румъния получават по-ниска заплата в сравнение с мъжете. Това, което България показа на младежите беше колко е солидарно българското общество с Дебора, която пострада при домашно насилие. Бих казал, че по време на десетте дни прекарани в Полша успяхме да покажем едни на други, че мъжът и жената са универсални същества, независимо от коя държава идват. Доказахме, че уважението към другия, без значение от пола, трябва да присъства в нашето ежедневие. За мен лично този проект показа, че младите хора в Европа мислят за своето устойчиво бъдеще и се стараят да го променят към по-добро.“, разказа участникът от българска страна Костадин Димитров.