„Елхички с кауза: Прави добро без пауза!”

За шести път Министерството на земеделието и храните стартира благотворителната си кампания за продажба на коледни дръвчета. Тазгодишната инициатива се провежда под надслов: „Елхички с кауза: Прави добро без пауза!”.

В 57 пункта в цялата страна ще се продават елхичките. Добити са около 29 хил. броя дръвчета, от които 4000 са живи (контейнерни), поставени с кореновата си система в специални съдове . В област Стара Загора пунктовете са в Горските стопанства в Казанлък и Мъглиж. Тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено коледно дръвче през предстоящата Седмица на гората следващата година ще бъдат засадени по 10 нови фиданки на териториите стопанисвани от държавните горски предприятия. Предвидените за продажба дръвчета са добити в специални плантации за изкуствено производство на коледни елхи. В последните години се повиши интересът към закупуването на живи елхи, които могат да бъдат засадени след празниците дори и пред домовете на хората. Важно е да се спази условието за постепенната им климатизация, тъй като по празниците дръвчетата са престояли известен период на топло и преживяват стрес.

Успоредно с кампанията от началото на месеца са стартирали и проверките по тържищата, които предлагат коледни елхи. Ако те са добите незаконно лобата за физически лица е от 50 до 3000, а за юридически от 100 до 5000 лева. Елхите в контейнер нямат маркировка, докато при отрязаните дръвчета трябва задължително да има маркировка. Тя е под формата на два вида пластини, които са закрепена под второто разклонение от върха на дървото. Жълтите са с овална форма, а белите са със сериен номер. Тези маркировки са паспортите на добитите елхички, че фигурират в превозния билет, който се използва за придвижването им от регламентираните за това места до тържищата.

 

Снимка: Интернет