Поставят в центъра мащабно увеличени копия от „Неолитни жилища”

Два броя мащабно увеличени копия на експонати от постоянната експозиция на музей „Неолитни жилища” ще бъдат поставени в парковото пространство северно от Градската художествена галерия. Експозициите, които представят историческия период VI – III хил. пр. Хр., привличат многобройни посетители от страната и чужбина.

За да се увеличи още повече популярността и да се стимулира по-висок интерес към археологическото наследство на Стара Загора, както и към постоянните експозиции на музей „Неолитни жилища” и Регионален исторически музей – Стара Загора в парковото пространството, северно от Градска художествена галерия през 2022 г. бяха поставени 2 бр. пластики – мащабно увеличени копия на експонати от музей „Неолитни жилища”. През настоящата година е предвидено поставянето на още 2 бр. пластики, изработени от твърдо дърво с покритие, подходящо за експониране на открито. За изработването на пластичните модели е направено 3D заснемане на експонатите и е извършена съответната обработка и трансформиране на снимките в 3D криви и растер.

План-схемите за поставяне на монументално-декоративни елементи в озеленени площи градини се одобряват от по реда, по който се одобряват подробните устройствени планове за парковете и градините. Проектът на план-схема е разгледан на заседание на Експертен съвет по устройство на територията , като е дадено положително становище