Увеличават се разходите за чистотата

Увеличават се разходите на Община Стара Загора за дейностите по чистотата през 2024г. Те се предвиждат общо в размер на над 20 милиона лв. Повишението за следващите година, спрямо тези от тази година, се предвижда да бъде в размер на над 3 милиона лв.

Увеличението се дължи на няколко фактора:
– Ръст на разходите за оператора по чистотата в частта за сметосъбиране и сметоизвозване с около 1 639 920 лв. в следствие на сключване на договор след проведена обществена поръчка по реда на Закона.
– Предвиждано увеличение на количествата депонирани отпадъци с 5000 т. в следствие продължаване на дейностите по почистване на нерегламентирани сметища през 2024 година и съответстващото на количествата увеличение на дължимите отчисления по Закона за управление на отпадъците  и увеличение на таксите за третиране на отпадъците заплащани към оператора на депо.
– Увеличение на таксата за депониране в Регионалния център  от 26.80лв./тон без ДДС на 35.22лв./тон без ДДС или това е увеличение с 30%.
– Увеличение на разходите за труд и работна заплата в звеното за почистване на териториите за обществено ползване, поради увеличение на МРЗ. По отношение на приходите от таксата за битови отпадъци заложеният бюджетен план за 2023г. не е успял да се изпълни. Приходите от таксата за битови отпадъци и данъка върху недвижимите имоти са свързани с пазара на недвижими имоти. Когато пазара е динамичен задълженията за имотите се погасяват от лицата своевременно с оглед законовото изискване при сделки с имота да няма непогасени задължения. През 2023 г. се отчита спад на сделките с недвижими имоти спрямо 2022г. като от данни на Агенция по вписванията за Стара Загора този спад е с около 16% за третото тримесечие спрямо същия период през 2022г. Това се отразява и на събираемостта на данъка и таксата за битови отпадъци, поради отлагане плащането им във времето. При този тренд в пазара и събираемостта за 2024г. се предвиждат приходи от таксата за битови отпадъци общо в размер на 11 750 000лв., в т.ч. лихви 370 000лв. Предвиден е приход от 4 050 000 лв. чрез искане за възстановяване до РИОСВ на средства от отчисленията по Закона за упраление на отпадъците , като тези средства ще се ползват за разплащане на дейностите по чистотата.