Отговор от Община Казанлък във връзка с писмо от председателя на фондация Animal Hope Bulgaria Ивелина Недкова

ДО
Г-ЖА ИВЕЛИНА НЕДКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ ФОНДАЦИЯ „ANIMAL HOPE BULGARIAKAZANLAK

 

КОПИЕ ДО

НИКОЛАЙ ЗЛАТАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБС-КАЗАНЛЪК

ГРУПИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА

ГЕРБ
АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
ДПС
ВЪЗРАЖДАНЕ
ПП-ДБ
ИМА ТАКЪВ НАРОД

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НЕДКОВА,

Във връзка с Ваше писмо с входящ N: 69-57-2/11.12.2023 г., изразявам недоумение за начина, по който се опитвате да внушите манипулативни твърдения и си служите с неистини .

С приключването на договора за сътрудничество Д09-23/25.10.2019 г, между Община Казанлък и фондация Animal Hope Bulgaria, Община Казанлък пое изцяло грижата за бездомните животни, както и преди това е полагала грижи.

Не отговаря на истината твърдението Ви, че Община Казанлък не е поела разходите за изхранване, лечение, кастрация и всичко необходимо. Община Казанлък винаги е отделяла в бюджета си средства за издръжка  на общинския приют.

Не е вярно внушението Ви, че в приюта не е осигурена специална храна – гранули. Само за последната седмица са осигурени над 200 кг.

Осигурени са и необходимите медикаменти за лечение на болни бездомни животни по заявка на Директорът на приюта и за всяко болно и нуждаещо се животно се полагат адекватни грижи.

Относно твърдението Ви, че в приюта има болни животни, както знаете в Общинският приют има назначен ветеринарен лекар – д-р Генко Мирев, чието задължение са специализираните грижи и лечение. От него нямаме подадена информация за липса на медикаменти. Същите се закупуват регулярно и при необходимост.

НЕИСТИНА е, че Община Казанлък не проявява хуманно отношение към животните  и бих нарекла, нагло и спекулативно твърдението Ви, че “кучетата в приюта гладуват и се разболяват “. Интересен е факта, че сега поставяте този въпрос след като изтече договора за сътрудничество с Вашата фондация? Разбирам болката Ви, че финансирането няма да минава през Вас, но е некоректно спрямо жителите на Казанлък и доброволците в помощ на животните.

Уверявам Ви, че в приюта за всички животни се осигуряват нужните храна, медикаменти и грижи, които са необходими.

Пишете, че на 6.12.2023 г. сте взели куче от приюта. Интересува ме с какъв документ изведохте кучето от общинската структура – къде го отведохте, върнахте ли го след така нар. „излекуване“, т.е. какво се случва с кучето. И ако нямате документ, който да Ви позволява да извеждане куче-това означава, че същото е откраднато. Недоказани остават твърденията Ви, че сте извършвали изследвания за заболявания на куче. Дори да има извършени такива, няма данни, че тези изследвания са за куче от приюта. Още веднъж подчертавам, че са осигурявани средства за издръжката на Приюта и такива ще бъдат заложени и в Бюджет 2024.

Настоявате да бъдат предприети мерки за изоставянето на кучета. Община Казанлък полага системни и дългогодишни грижи, доказателства за това е изградения приют, а такъм не съществува в много общини. Доказателство за грижите е и  назначените служители към Община Казанлък за приюта – служители, лекари, доброволци и неправителствени организации. В община Казанлък има приета и Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Казанлък, прието с Решение № 135/23.03.2020 г. на Общински съвет – Казанлък.

В Община Казанлък има създаден и се поддържа Регистър на домашните кучета и за всички тях се заплащат такса по реда на ЗМДТ. С Наредба №26 на Общински съвет – Казанлък размерът на таксата за притежаване на кучета е 10 лв. годишно.

Във връзка с Вашето искане за преброяване на домашните кучета и проверка за  регистрация им съгласно ЗВМД, следва да се обърне внимание, че задължението за регистриране на домашни животни е насочено към техните собственици и контролът по изпълнение не е предоставен на общините. Съгласно чл. 174. от ЗВМД собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на регистриран ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение. Според Чл. 37 от ЗВМД Българската агенция по безопасност на храните осъществява контрол върху дейността на ветеринарномедицинските заведения и ветеринарните лекари, работещи в тях, за спазване на изискванията на този закон и актовете по прилагането му.

В случая Ви препоръчвам да се обърнете към Агенцията по безопасност на храните.

При тези обстоятелства не аз Ви дължа отговор, а Вие дължите отговор:

  • В какъв размер са средствата, получени във Вашата фондация от „Помощ за животните в южна Австрия“, с които Община Казанлък има договор и как са разходвани те;
  • Колко от тези ежемесечни средства са за храни, медикаменти и медицински дейности;
  • Не са ни известни никакви финансови документи, както и отчети, доказващи стойността на предаваните храни и медикаменти в приюта, отразени в приемно предавателните протоколи.

Длъжна съм да Ви уведомя, че до мен като кмет са достигали многократни сигнали за нехуманно отношение от Вашата фондация към животни, в частност умишлено осакатяване с цел по-лесно продаване и осиновяване.

Именно поради това, че сме извършвали периодични проверки по Вашия договор и такива документи не са ни предоставяне за нито една година от нашата съвместна договорена дейност, предприех решението да не подновя Вашия договор.

В общината работят много неправителствени организации и ако имаме нужда от помощ ще се обърнем към всички, включително и към Вашата.

Уважаема г-жо Недкова, благодаря за загрижеността Ви за Общинския приют. Надявам се тя да се дължи не на финансов интерес, а на любовта Ви към животните.

 

ГАЛИНА СТОЯНОВА