Община Казанлък показа за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

Изложба по повод 80 г. от рождението на големия български археолог проф.д-р Георги Китов бе открита в Исторически музей ,,Искра” в Казанлък. Експозицията беше открита от кмета Галина Стоянова, директора на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, археолозите Диана Димитрова и проф. Николай Овчаров и д-р Косьо Зарев.

В нея за първи път са представени и непоказвани експонати от фонда на културният институт открити от проф. Китов при неговите експедиции в Долината на тракийските царе.

та за тази изложба е на кметът Галина Стоянова“, каза директорът на ИМ ,,Искра”, д-р Момчил Маринов.

,,Благодаря на Община Казанлък и ИМ ,,Искра“ за тази изложба. Смятамj, че ще бъде интересно за казанлъчани да видят всички тези реставрирани експонати – непоказвани до сега „заяви спътницата на проф. Китов, археологът Диана Димитрова. Тя е предоставила табла които представят целия житейски и творчески път на Георги Китов. Проф. Николай Овчаров бе категоричен, че делото на Китов остава. ,,Това е не само заради всички находки, а и защото Община Казанлък в лицето на кмета Галина Стоянова успя тези паметници, които откриха Китов и екипа му да ги превърне в обект на културния туризъм“, допълни той.

,,Нашата долина ще бъде винаги признателна за работата на проф. д-р Георги Китов ,защото известността на Казанлък, освен с розите започна да набира скорост след усилената работа на археолога, който направи тези открития. Тази изложба е в памет на Георги Китов, но искам да я приемете и в памет на Стефан Дамянов – бившият кмет на Общината. Трябва да отчетем неговата заслуга да се спасят находките, да се направи трезора, да се рекламира и търси известност за Казанлък по света. Ако не го признаем ще бъде страшно несправедливо. Светла му памет на д-р Китов – никой не може да изтрие златните букви с които той се записа в историята на България и на нашата Долина „каза пред присъстващите кметът на Община Казанлък.

Приживе проф. Георги Китов разкрива много тракийски гробници на различни места в българските земи. Сърцето му обаче без съмнение остава край Казанлък в обширната котловина, която той самият нарече „Долина на тракийските царе“.

В края на изложбата Галина Стоянова съобщи и една добра новина, че се подготвя проект за разширяване на трезора и експозицията с ценни находки на Исторически музей ,,Искра“.